maanantai 10. elokuuta 2015

37. Kunkkarikuulumisia

Jokohan sitä olisi aika saada jotain kirjoitettua Kuninkuusraveihin liittyen. Perjantaina 31.7. kävin jo illalla raviradalla, sillä meidän piti laitella jotain juttuja valmiiksi seuraavaa aamua varten. Tehtiin mm. mehua telttoihin ja vietiin tavaroita valmiiksi. Mitään arvokasta tai kosteudesta kärsivää ei tietenkään voinut viedä yöksi ulos. Perjantain homma oli nopea ja fiilis oli vielä hyvä.

Lauantai koitti niin ihanan sateisena. Herättiin Heidin kanssa joskus kuuden aikaan, jotta kerkeää syödä ja laittautua. Heidi teki mulle ihanan letin, josta en tietenkään muistanut ottaa kuvaa. Silti oli kiva, että hiukset oli kiinni, niin ei tarvinnut harjailla takkuja auki pitkin päivää. Raviradalla minun piti olla 20 vaille kahdeksan, joten lähdettiin ennen puolta meiltä. Auton jätin mahdollisimman lähelle, jotta ei tarvitsisi vesisateessa kävellä pitkää matkaa. Alueelle päästyämme Heidi lähti kohti piknik-aluetta, jossa hän oli talkoissa, ja minä hakemaan telttaan vietäviä tavaroita.

Minun telttani oli heti ravitorilta ja toriravintolasta katsomoita kohti tullessa. Se oli yksi vilkkaimmista paikoista, jota en kyllä ennen ravien alkua osannut ajatella. Alue oli kuitenkin vielä hiljainen kahdeksan aikaan, kun saavuin tavaroineni teltalle. Portit aukesivat yhdeksältä ja sen jälkeen ensimmäisiä myyjiäkin alkaisi saapua paikalle. Aamulla kuluikin puolitoista tuntia järjestellessä tavaroita, tehdessä jokaiselle myyjälle tunnuslaput ja laittaessa jokaiselle myyjälle oman "laatikon", joka sisälsi tarvittavia lippusia ja lappusia, paidan, kynän, klemmareita, kuminauhoja, sekä tietysti päivän pohjakassan. Täyttelin myös omia lappujani valmiiksi päivää varten. Vaille kymmenen minulla taisi kaikki olla valmiina, mutta myyjät ja osa koneista puuttui vielä. Koneet ja myyjätkin saatiin sitten lopulta paikalle ja päästiin aloittamaan päivä.

Sateinen aamu ja tyhjä ravirata.

Ennen porttien avaamista.Koneet puuttuu vielä, samoin myyjät.

Yritin järjestellä tavaroitani.
Laatikot, joissa tarvittavat tavarat myyjille.

Homma oli heti alusta kyllä aika hektistä. Vielä kun joutuu tekemään "vastaavan" hommia ensimmäistä kertaa ja minulla ei ollut mikään pieni teltta, vaan kuitenkin 12 myyjää, niin menihän siinä hetki vain poukkoillessa ympäriinsä. Kuvia en todellakaan kerennyt ottaa sen jälkeen, kun portit oli avattu, joten nuo ylemmät kuvat on otettu ennen porttien avautumista. Onneksi Heidillä oli kamera mukana ja hän kerkesi ottaa muutamia kuvia piknik-alueen läheisyydestä. Sain siis sieltä vähän lisää kuvamateriaalia viikonlopulta.
 
Lauantai meni niin hektisesti, että ruoka- ja kahvitauot olivat ihania levähdyshetkiä. En oikeastaan kerennyt seurata raveja kuin silloin, kun pääsin käymään tauolla. Vaikka en itse ollut asiakkaiden kanssa tekemisissä oikeastaan yhtään, oli minun otettava kaikki myyjien "asiat" ja valitukset huomioon. Sain kyllä ihan ahkerasti soitella aina sinne ja tänne ties minkäkin asian tiimoilta. Onneksi oltiin kuitenkin käyty rahoja koskevat toimenpiteet läpi hyvin ennen näitä raveja, joten kirjanpidon tiimoilta ei ollut suuria ongelmia päivän aikana. Päivän lopuksi kassat laitettiin kiinni ja myyjät pääsivät viimeisen lähdön jälkeen pois. Minä jäin vielä muutamaksi tunniksi hoitamaan kirjanpidolliset hommat loppuun. Päivän pituudeksi muodostuikin lopuksi n. 12 ja puoli tuntia. Aikamoinen rutistus siis. Voin sanoa, että olin illalla aivan puhki ja uni tuli nopeasti.

Heidin ottama kuva piknik-alueen reunalta ennen porttien avautumista.

Heidin ottama kuva kahviteltasta radalle päin.

Heidin ottama kuva kahviteltasta radalle päin.

Heidin ottama kuva kahviteltasta radalle päin.

Screenit oli sijoiteltu hyvin! Minäkin pystyin omasta teltastani seuraamaan ravien kulkua isolta screeniltä. Tämä kuva on Heidin ottama.
Seuraava aamu oli hieman parempi sään puolesta. Ainakaan ei satanut vettä, kun lähdimme puoli kahdeksan aikaan meiltä ravirataa kohti. Tein samat aamuhommat, kuin lauantaina ja kun myyjät saapuivat, niin heille oli kaikki tarvittava laitettu valmiiksi. Odotin taas samanlaista, hektistä päivää, mutta onneksi päivä tuntui helpommalta kuin lauantai, vaikka oikeasti ihmisiä taisi olla alueella edellispäivää enemmän. Ehkä hommaan oli tullut jo pieni rutiini ja olimme saaneet telttaan kaksi myyjää lisää, joten se helpotti hommaa kummasti.
 
Lauantaina ei ollut kerennyt kiertää ravitorilla ollenkaan, mutta sunnuntaina Heidiä odotellessa (olimme menossa yhtä aikaa syömään, mutta piknik-alueelta ravitorille suunnistaminen ihmispaljoudessa vei aikaa) kerkesin käydä pyörähtämässä ravitorilla nopeasti. Olin tietenkin unohtanut kukkaron kotiin sunnuntaina, joten täytyi vain katsella. Sain kyllä ihanat sangot mukaan Savonian ammattikorkeakoulun kojulta, jossa jaettiin  ihania pinkkejä Orthexin sankkoja koulun logolla. Nämä säästetään tulevaa varsaa varten, jos raaskin pitää ne kaapissa siihen asti. Muita tuliaisia en raveista tällä kertaa saanutkaan, joten Grazi ei tällä kertaa saanut mitään kunkkareista.
 
T antoi Heidille sunnuntaiksi 20 euroa, jonka Heidi sai pelata haluamallaan tavalla. Minä en olisi voinut pelata, koska se on totomyyjiltä kiellettyä, silloin kun olemme töissä. Heidi taisikin ottaa kaksi 10 euron sijapeliä, joista toisella tuli 15 euron lunastus, eli 5e voittoa ja toisella ei tullut mitään. Ostettiin sitten päivän lopuksi vähän lakuja mukaan "voittorahoilla".
 
Näin kunkkareissa tosi vähän tuttuja. Se saattoi toki johtua siitä, että poistuin vain muutaman kerran teltasta ja olin teltassa "taka-alalla" koko viikonlopun. Yhden tuttavan kanssa jäin juttelemaan vähäksi aikaa, mutta muiden tuttujen kohdalla tervehdittiin vain melko nopeasti. Silloin ei oikein pystynyt jäädä juttelemaan, kun olin teltassa ja  meillä oli kiirettä.
 
Viimeisten lähtöjen aikaan oli hieman hiljaisempaa, sillä osa ihmisistä oli jo poistunut raveista kuninkuuslähtöjen jälkeen. Seremoniat kestivät myös ihan hyvän tovin, jolloin oli myös aika hiljaista. Viimeisen lähdön jälkeen jäätiin maksamaan voittoja ihmisille ja sen jälkeen myyjät laittoivat kassat kiinni ja pääsivät lähtemään kotiin. Minä jäin jälleen viimeiseksi teltalle, mutta tällä kertaa sain lopetteluhommat tehtyä edellisiltaa nopeammin.
 
En kyllä pysty sanomaan, että millaiset ravit nämä nyt olivatkaan. Tämä johtuu siitä, että olin aika omissa maailmoissani koko ravien ajan ja keskityin hommaani täysillä. En nähnyt aluetta paljoa, sillä kävin vain nopeasti tauoilla. En ollut ihmisten kanssa tekemisissä, joten en kuullut mitä he kassoilla ovat sanoneet raveista. Jälkeen päin kommentteja lukiessa on raveista sanottu niin hyvää kuin huonoakin. Ehkä kuitenkin enemmän sitä hyvää, joten voidaan varmaan ajatella että ravit olivat onnistunut tapahtuma. Minulla on omasta toiminnastani hieman ristiriitaista fiilistä, vaikka sainkin vielä myöhemmin kommentin siitä, että olin toiminut hyvin kaiken sen kiireen ja paineen alaisuudessa. Itse taas ajattelen, että olisin voinut jollain tavalla valmistautua vielä paremmin ja ehkä kenties olla parempi telttavastaava. Toisaalta tämä kokemus oli ensimmäinen laatuaan minulle ja tekemällä oppii.
 
Viikonlopun ehdottomia kohokohtia olivat Viesker-oriin näkeminen, kuninkuuslähtöjen seuraaminen, yleinen kunkkaritunnelma, ongelmatilanteiden ratkaiseminen, se että pystyin ja osasin neuvoa myyjiä ja asiakkaita tarvittaessa, sekä iltaspekulointi Heidin kanssa :D Kelikin osasi suosia Joensuussa päälähtöjen aikaan, vaikka esimerkiksi sunnuntaina aamupäivästä tuntui, että teltta rupeaa lainehtimaan vedestä, kun sitä tulee niin paljon. Kuninkaalliset olivat upeita ja voittivat molemmat kaikki osalähtönsä Voittoonhan ravasivat Saaga S ja Jokivarren Kunkku. Kävijämäärät olivat suuret. Kuninkuusravien sivuilla sanotaan, että raveja oli seuraamassa 46 618 kävijää. Viikonlopun Toto-vaihto taas nousi  3,66 miljoonaan euroon, mikä on ihan älytön summa. Tietysti kaikki tämä pelivaihto ei tule pelkästään raviradalla pelattavista peleistä, vaan netissä ja muualla (esim. r-kioskeilla yms. paikoissa joissa voi pelata totoa.) pelatut pelit lasketaan tähän pelivaihtoon.
 
En tiedä ollaanko lähdössä ensi vuonna Turun Kuninkuusraveihin, mutta haluaisin kyllä sinne, sillä pääsisin käymään myös Heidin luona :) Tässä oli nyt jälkikäteen kirjoitettuna omat sekalaiset tunnelmat kunkkareista. En tietenkään pystynyt kirjoittamaan kaikkea, mutta toivottavasti tämä avartaa toimintaa "kulissien takaa" hieman paremmin.
 
Lisää kunkkaritunnelmia, uutisia, kuvia ja kirjoituksia Kuninkuusravien virallisilta sivuilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti