lauantai 18. heinäkuuta 2015

30. Kesähuoltoa ja pikkutipuja

Tallin pihalla seikkaili muutama pieni lokki! Näillä on pesä yhdessä tarhassa, jonne ei ole voinut nyt sitten hevosia laittaa.
Nyt ne ovat uskaltautuneet lähtemään jo pesästään ja tepastelevat tallin alueella ja ovat vähän liian uskaliaita.
 Grazi on viettänyt nyt kesälomaa laiduntaen. En tiedä onko alla olevien kuvien kuvakulma vain "edustava", mutta ehkä tamma on saanut hieman pyöreyttä, varsinkin tuonne massuun. Muutenhan se ei ole missään kovin lihaksikkaassa kunnossa, kun treeni on mitä on, eli maastoilua ja humputtelua. 
 
Tänään meillä oli lihashuoltoa, sillä hieroja kävi taas hieromassa Grazin. Haluan nyt, että tamma on lihashuollollisesti hoidettu koko tiineyden ajan. Ihan vain sen takia, että varsominen olisi helpompaa ja tamma olisi tyytyväinen. Samoin tamman liikuntaa pidän yllä niin pitkään, kun tamma näyttää siitä nauttivan. Sen jälkeen, kun selkään ei enää pääse, niin liikuttaminen täytyy hoitaa maasta käsin. Käydään sitten vaikka pitkillä maastokävelyillä, mutta kun tamma on "hyvässä" kunnossa, niin varsomisen pitäisi olla helpompaa. Näin minä olen ainakin kuullut.
 
Hierojan mukaan etuosa oli taas huippuhyvässä kunnossa. Se oli todella "irtonainen". Puhuimme siitä, että maastoilu tekee tosi hyvää tamman lihaksistolle. Selässä oli hieman kireyttä, etenkin lähempänä ristiselkää. Rangassa oli hyvää joustoa ja sään sekä lantion liikkuvuus olivat hyvät. Selästä hieroja availi kalvoja rangan vierestä. (Älkää kysykö tarkemmin, en muista tarkalleen mitä hän sanoi tästä) Reisilihaksien kiinnityskohdista ja itse reisilihaksista tamma oli vähän kireä, eli näytti muutaman kerran jalkoja nostamalla, että ei tunnu kivalle. Ne saatiin kuitenkin hyvin auki. Takaosassa oli siis ehkä eniten kireyttä. Tammalla oli kunnon vekki kankussa, kun ne olivat toisen tamman kanssa ottaneet yhteen laitumella. Kireys saattaa siis hyvinkin johtua tästä yhteen ottamisesta, koska se on voinut aiheuttaa jonkin venähdyksen. Tällä kertaa pientä kireyttä oli siis havaittavissa selän alueella ja takaosassa. Ohjeeksi sain pitää yhden vapaapäivän ja sitten maanantaina käydä reippaamman lenkin, jotta kuonat lähtee liikkeelle. Seuraava hieronta olisi sitten loppukesästä.
 
 Ensi viikolla voisi käydä myös ilman satulaa maastoilemassa, sillä nyt tamma on ollut niin hyvässä kunnossa ja innoissaan liikkumisesta, että oikeastaan joka lenkillä on ollut satula selässä. Joskus olen joutunut ottamaan jopa kovemman kuolaimen maastoon, että saan jarrut!
 Mikä tämä asento on? Kiukuttaako vieruskaveri?

2 kommenttia:

  1. Me lopetettiin hieronnat hevoselta siemennyksen jälkeen. Melko monessa paikassa hierontaa ja esimerkiksi muutenkin verenkiertoa kiihdyttäviä tuotteita (Bot jne) ei suositella tiineille, koska niiden vaikutuksia ei ole tutkittu näillä. Tosin valtaosa hierojista täälläpäin ei suostu edes tiinettä hieromaan, mutta en myöskään halunnut itse riskeerata tiineyden suhteen mitään, joten ne jätettiin suosiolla väliin.

    VastaaPoista
  2. Mie en ole ikinä kuullutkaan tuommoisesta :o Luulisi, että meidän hieroja olisi kyllä sanonut, että ei voida enää hieroa, jos oikeasti olisi todistettua aineistoa siitä, että se on tiineelle pahaksi. Ollaan kuitenkin keskusteltu asiasta ja juteltu, miten paljon tiineys on rentouttanut Grazia. Mutta voisin kyllä BOT-loimen laittaa nyt narikkaan tämän tiineyden ajaksi.

    Googlettelin asiaa myös nopeasti, mutta en löytänyt vielä hirmuisesti asiaa tästä aiheesta. Täytyy siis jatkaa etsintöjä. Jossain luki, että hierontaa ei suositella tiineyden alku- ja loppuvaiheissa. Ymmärrän kyllä, että tammaa ei ehkä jaksa innostua hieronnasta loppuvaiheissa, jos varsa potkiutuu ja muuta. Missään ei kuitenkaan ollut vielä mainintaa siitä, että miksi tiinettä ei saisi hieroa, siellä on vaan sanottu että ei pitäisi.

    Kysyn tätä kyllä ehdottomasti meidän hierojalta, kun hän seuraavan kerran on tulossa :) Kiitos kun vinkkasit asiasta, sillä olen ollut täysin epätietoinen.

    VastaaPoista