lauantai 9. toukokuuta 2015

9. Orivalintana French Match Ask

French Match Ask
 
Olisi kenties jo aikakin esitellä teille meidän orivalinta. Mietin oria noin 3 kuukautta, ennen kuin tein sitten viimeisen päätöksen. Kaikki orit, joita ajattelin olivat upeita omalla tavallaan ja valinta oli oikeasti tosi haastava tällaiselle hyvin jalostusasioista tietämättömälle ihmiselle. Heti, kun tämä varsotusajatus tuli päähäni, selailin tietysti erilaisia sivustoja ja blogeja, joista etsin tietoa jalostukseen liittyen. Olin varmaan tällä kertaa todella huono tiedonhaussa, sillä en löytänyt kovinkaan montaa sivustoa tai blogia, jossa oltaisiin todella kerrottu orivalinnasta niin, että siitä olisi minun tilanteessani ollut hyötyä. Olisin esimerkiksi halunnut tietää tarkkaan mitä tamman heikkouksia on mahdollisuus parantaa orin vahvuuksilla, millä prosenteilla siinä voidaan onnistua ja niin päin pois. Toki englanninkielistä materiaalia en oikeastaan edes etsinyt, joten siinäkin suhteessa jätin tiedonhaun vähän puolitiehen. Muutamia blogeja bongailin, esimerkiksi Heidin nelivedot-blogissa oli kyllä hienoja oreja linkitetty, joiden nimien kautta pystyin sitten etsimään ulkomaalaisia orejakin. Katselin myös laatuarvosteluissa menestyneitä hevosia ja niiden isiä esimerkiksi sukupostista, jotta saisin jonkin käsityksen jalostuksessa suosituista oreista Suomessa.

Tässä hieman mietintöjä ja lopputulos:

(usea esitelty ori löytyi useastakin eri paikasta, enkä nyt lähtenyt linkittämään kaikkia paikkoja mistä niiden tietoja löysin)


Coupe de Cour
All time suosikkiorini on ehdottomasti komea Coupe de Cour. Tiesinhän minä, että oli silkkaa mahdottomuutta ajatellakaan, että saisin oria käyttöön tammalleni. Minulla oli monta kysymysmerkkiä orin kohdalla: kuka oria "välittäisi" Suomeen, missä muodoissa spermaa lähetettäisiin (tuore, pakaste) ja minkä hintainen ori olisi. Löysin kyllä orin esittelyn Ludger Beerbaumin sivuilta. Hintaahan orilla on ja tietenkin sen päälle vielä rahtikulut jokaisesta lähetyksestä. En sitten perehtynyt orin saatavuudesta Suomeen sen paremmin, kun ajattelin että katselen muitakin vaihtoehtoja. Nyt kun katsoin uudelleen orin esittelysivua, niin tuoresiirtona oria olisi saanut, mutta hinta on melko suuri. Lisäksi ulkomailta on aina hankalampi tilata ja venkslata muidenkin asioiden kanssa. Yllätyin myös siitä, että tällä orilla on kaksi Suomessa syntynyttä jälkeläistä.

Plot Blue

Plot Blue
Toinen ehdoton suosikkini on Plot Blue. Komea, isomerkkinen esteori. Orin esittely löytyi Elite Stallionsin sivuilta. Mikä kapasiteetti orilla onkaan, olen ihallut sitä monesti televisiostakin. Hinta kirpaisi sekä se, että oria oli saatavana vain pakasteena. Siihenpä se haaveilu sitten kaatui. Jos olisi varaa, niin miksipäs ei, mutta opiskelijabudjetilla homma olisi mennyt pahasti miinukselle.

Cornet's Stern
Balou du Rouet
Sandro Boy
Shockemöhlen oreja puolestaan Suomeen välittää Carrus Dressage. Heidän oreistaan mieleeni painuivat ainakin sukunsa puolesta Balou du Rouet (isä Baloubet du Rouet), ulkonäkönsä ja sukunsa puolesta Cornet's Stern (isä Cornet Obolensky) ja Sandro Boy. Kaikki hienoja oreja. Suurin osa oli kuitenkin tarjolla vain pakasteena ja hinta oli niin kova, että jouduin luopumaan toiveista astuttaa tamma jollakin näistä oreista.

Concreto
Kuva: Hippos kuvapankki
Satisfaction II
Kuva: Hippos kuvapankki
Ludwig von Bayern
Kuva: Hippos kuvapankki

Ensimmäinen paikka mistä lähdin etsimään Suomessa vaikuttavia oreja oli tämä sivusto. Sieltä löytyi koottuna ratsuoreja joiden kautta pääsin sitten oriasemien sivuille. Suomessa majailevista oreista minulla oli mielessä etenkin Sammaliston valikoimasta Concreto, Satisfaction II ja kun näin että Ludwig von Bayern oli myös tulossa Sammalistoon, se sai myös paikkansa listaltani. Concreto oli pitkään listani kärjessä, ennen kuin lopullinen orivalinta sitten syntyi.

Catcall
Kuva: Hippos kuvapankki
 
Lisäksi mietin vuoden vaihteen jälkeen myös oria Catcall, mutta siitä ei löytynyt oikein tietoa tulevan kauden käyttömahdollisuuksista, enkä löytänyt sitä oikein minkään oriaseman sivuilta, joten lopulta jätin orin pois listalta. Ori oli miellyttävän näköinen ratsastaa ja kimo väritys oli mieleeni. Lisäksi tiesin, että orilla on jo jälkeläinen täällä päin ja sitäkin olisi mahdollista ollut päästä sitten katsomaan livenäkin. Nyt ilmeisesti ori ei ole tarjolla jalostukseen tällä kaudella, tai sellaisen kuvan minä olen saanut kun sitä ei ole oikein löytynyt mistään.

Aika pitkälti oli selvää, että halusin valita laadukkaan esteorin, jonka ulkonäkö, hyppytyyli, askellajit ja luonne vakuuttivat minut. Varsasta havittelen tietenkin estehevosta tulevaisuudessa. Jos kerta ollaan nyt varsaa hommamassa, niin siitä olisi mukava saada edes laadukas estepeli alue/kansalliselle tasolle. Itselläni ei varmasti ihan rahallisistakaan syistä ole mahdollisuuksia viedä hevosta pidemmälle. Tämänkin takia jouduin jättämään nuo huippuorit pois listalta, vaikka se jollain tavalla olisikin ollut mahdollista saada joku niistä käyttöön Grazille. Suomessakin on hienoja oreja, joiden jälkeläiset ovat pärjänneet hyvin arvosteluissa. Ajattelin myös mitä minä haluaisin tulevalta hevoselta. En ole huippuratsastaja, joten vaikealuonteinen  ja kuuma estetykki olisi aivan liikaa tällaisen amatöörin ratsastettavaksi. Grazi on luonteeltaan niin kiltti ja rauhallinen, että toivon totisesti että se periyttäisi hyvää luonnettaan mahdolliselle varsalleen, samoin kuin rehellisyyttä ja luotettavuutta. Estehevosen parempia ominaisuuksia toivon sitten periytyvän mahdolliselle varsalle isän puolelta. Näitähän olisi sitten pieni lisä säpäkkyys, laukka, parempi jalkatekniikka ja selänkäyttö sekä tietenkin kapasiteetti.

Lopullinen valinta:

French Match Ask

Kuva: Ridehesten 2015
 
 
Luin tästä orista ensimmäisen kerran hevostalli.netin keskustelusta. Siellä joku mainitsi orin, joka oli tulossa Tanskasta Suomeen täksi astutuskaudeksi. Siellä oli muistaakseni mainittu myös orin hienosta suvusta. Googletin hevosen ja siitä löytyikin lisää tietoa Eläinlääkäri Anne Niemen sivuilta. Ihastuin oriin heti, kun näin sen kuvat ja hyppyvideon. Katsoin videonkin moneen kertaan, mutta vasta myöhemmin tajusin katsoa sen YouTubesta, jolloin näin koko videon. Orin esittelysivulta siitä nimittäin puuttuu osa oikeasta reunasta, jolloin en tajunnut katsoa viimeistä hyppyä isoimmalle esteelle.

Kerta tällainen komistus oli tulossa Suomeen ja sitä oli tarjolla tuoresiirtona, niin laitoin sen ykköseksi listalleni jo ennen kuin tiesin minkä hintainen ori tulisi olemaan. Kun orin hinta selvisi sitten maaliskuun lopussa Suomen oripäivien jälkeen, niin laitoin heti varauksen orista. Enkä kyllä ole miettinyt myöhemmin kertaakaan, että olisi pitänyt valita joku muu ori.

Ori edustaa DWB:tä, eli Tanskalaista puoliverista. Se on 168cm korkea, joten juuri sopiva 162cm tammalle, kun haussa ei olisikaan mikään hirveän isoksi hevoseksi kasvava varsa. Olen nimittäin itse aika lyhyt, "saman pituinen" kuin Grazikin, eli 162cm pitkä. En todellakaan halua mitään turhan isoa hevosta, sillä olen koko ikäni ratsastanut paljon poneilla ja pienillä hevosilla.
 
Ori on komea ja minun mielestäni todella moderni urheiluhevonen. Se hyppäsi irtohypytyksessä ja ratsatusvideoissa hienosti, se oli saanut hyvät arvostelut Tanskan oripäiviltä sekä etenkin sen laukkaa oli kehuttu. Laukka on Grazin heikkous ja halusin todellakin hyvälaukkaisen orin. FWB -kantakirjassa orilla on 1. palkinto, joten ei kyllä rakenteenkaan puolesta ole ainakaan minulla mitään huonoa sanottavaa. Toivottavasti se korjaisi vähän Grazin "hoikkaa" olemusta vähän ja  tasoittaisi varsalle tuota tamman jäätävän isoa säkää pienemmäksi...

Tietenkin aina mietityttää vähän käyttää oria, joka on ensimmäistä kertaa jalostuksessa. Luotankin nyt tässä suhteessa oritestiin hevosen arvioinnissa ja sen sukuun. Sieltä löytyykin useita upeita hevosia, esim. Darco, Quidam de Revel ja Diamant de Semilly. Tykkään myös kovasti orin isästä  Favorit Askista ja siitä, kuinka paljon itse French Match Ask näyttää isältään ulkonäkönsä puolesta.
Enhän minä oikeastaan tiedä mitä se Grazikaan periyttää, kun sillä ei ole vielä yhtään varsaa teetetty. Tämä onkin nyt sitten vähän tällaista ihmettelyä, odottamista ja toivomista, että mitä ominaisuuksia sieltä sitten tuleekaan esille.
 

3 kommenttia:

 1. Varmasti hyvän valinnan olet tehty, hieno ori tuo French Match.
  Catcall on myyty jo pari vuotta sitten ulkomaille, joten ei vaikuta enää näillä leveysasteilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olin lukevinani jostain keskustelusta Catcallista jotain tuon tapaista, mutta kun ei varmaa tietoa ollut niin en kehdannut postaukseenkaan kirjoittaa :)

   Poista
 2. Varmasti hyvän valinnan olet tehty, hieno ori tuo French Match.
  Catcall on myyty jo pari vuotta sitten ulkomaille, joten ei vaikuta enää näillä leveysasteilla.

  VastaaPoista