torstai 7. toukokuuta 2015

8. Kahden viikon odotus ja sitten tiineystarkastukseen

Valmiina lähtöön
Perillä oriasemalla
Keskiviikkona kävimme siis uudelleen oriasemalla. Tällä kertaa tamman siementämisen merkeissä. Päivä oli kuitenkin pitkä, sillä matkaan lähdettiin vasta 20.00 illalla. Ennen lähtöä kerkesin kuitenkin viettämään n. 2 tuntia klinikalla ähkyponin omistajan seurana. Poni oli kurjassa kunnossa, mutta saatuaan nesteytystä, kipulääkettä ja tarvittavaa hoitoa, se näytti jo paremmalta. Meidän traikku oli lainassa, joten jännitettiin vähän että kerkeävätkö he pois klinikalta ajoissa, jotta keritään viemään tamma siemennykseen.

Poni tulikin sitten kahdeksaksi tallin pihaan meidän traikussa ja lastattiin Grazi samaan koppiin. Sen verran oli ponille tullut jo elämäniloa takaisin, että se kiukkusi koko matkan ja yritti napsia Grazia kaulasta. Ajatus oli, että viedään poni ja Grazi toiselle tallille, kunhan päästään pois oriasemalta. Ajattelin, että jos tässä tulee vielä keikkoja oriasemalle, niin tämä talli (mihin ollaan kesällä menossa) on lähempänä oriasemaa kuin kaupungin talli. Eli ajelen mieluummin ilman koppia, 100:sen rajoituksella 30 kilometriä ja kuljetan hevosta sitten vain 7 kilometrin matkan maalla sijaitsevalta tallilta oriasemalle. Jos tarvitaan vielä käydä oriasemalla perjantaina, niin toisin tamman sitten kotiin lauantaina aamusta.

Päästiin kuitenkin perille 20.30 aikoihin ja jouduttiin hetki odottelemaan ennen siemennystä. Tällä kertaa tamma ei ihan ilman mutisemista kävellytkään pakkopilttuuseen, vaan jouduttiin vähän avittamaan pepun takaa työntämällä. Jälleen kerran n. 15 minuutissa siemennys oli ohi. Putkea pitkin ruiskusta perille. Sitten suojitus ja tamman takaisin koppiin. Sovittiin taas, että soitan seuraavana päivänä eläinlääkärin saapumisaikaa.

Käytiin kuitenkin vielä lopuksi katsomassa mikroskoopilla näytettä spermasta. Hyvä, että mikroskoopillakaan erotti mitään liikkuvaa, kun olivat niin pieniä viivan näköisiä siittiöitä. Mutta kyllä siellä liikettä näkyi. Sai kyllä tosi tarkkaan katsoa, että näki mitään. Ainakin siis tällaisen ihmisen silmiin, joka ei ole ennen moista näytettä tutkinut.Hän oli nokosilla aamupäivällä
Torstaina lähdin itse liikkeelle 12.00. Olin aamulla tiedustellut eläinlääkärin saapumisaikaa, ja sovimme että tulemme tamman kanssa 13.00 oriasemalle. Ajattelin siis, että jos lähdemme tallilta n. 12.40, niin olemme yhden aikaan perillä. Tallilla noudin ensin tamman tarhasta. Siellä se oli pötköttelemässä, eikä meinannut nousta ylös ollenkaan. Se oli aamupäivän päässyt nyhtämään vähän vihreää ruohoa tarhassa. Kohtapa se laidunkausi alkaakin, niin saa hepat taas maistella vihreää mahan täydeltä.

Piti vähän miettiä laitanko loimen kuljetukseen, kun mittari näytti 16 astetta lämmintä. Ulkona oli kyllä tuulinen keli, mutta kopissa on aina vähän lämpimämpi eikä pitäisi hirveästi tuulla. Niimpä päätin, että loimea ei tarvita.

Oltiin ajallaan perillä ja vietiin Grazi ultrattavaksi. Tällä kertaa pakkopilttuuseen meneminen oli vielä nihkeämpää, piti vähän narun kanssa avittaa pepun takaa. Rauhallisesti se kuitenkin sitten seisoi, kun oli sinne mennyt. Ultrassa näkyi, että follikkelit olivat hävinneet, eli tamma oli ovuloinut! Tämä tarkoitti sitä, että kiima oli tältä erää ohi ja siemennys oli tapahtunut juuri oikeaan aikaan. Ei tarvittu katkaista kiimaa tai siementää tähän kiimaan uudelleen, mitä alun perin oli ajateltu. Onneksi siis siemennettiin tamma eilen, sillä huomenna olisi ollut liian myöhäinen. Sain tiineystarkastuspäivämäärän ja se on 21.5. eli 15 vuorokautta viimeisestä siemennyksestä (6.5.). Tällöin pitäisi nähdä onko siellä mitään, vai aloitetaanko siemennysrymba alusta. Tai mahdollisesti poistetaan "kaksonen", jos sinne on sellainen päässyt ilmestymään. Kaksonen ilmeisesti puristetaan jollain tavalla pois, en ole perehtynyt asiaan sen tarkemmin.
Livekuvaa trailerista
 

Jälleen kerran nopsa homma, heppa takaisin autoon ja kohti tallia. Kävimme vielä maalla sijaitsevalla tallilla pyörähtämässä, sillä olin jättänyt Grazin tavarat sinne. Lisäksi halusin käydä siellä maastossa, sillä maastot ovat paljon paremmat tällä tallilla. Kävimme siis maastoköpöttelemässä ilman satulaa. Tamma käyttäytyi varsin fiksusti. Maastoilun jälkeen loimi niskaan ja tamma traileriin, sitten kaupungintallia kohti.

Jännityksellä nyt sitten odotetaan kaksi viikkoa, jonka jälkeen informoin taas uusista käänteistä. Toivottavasti siellä on pienenpieni varsanalku. Tietysti tämä olisikin varmaan liian hyvää ollakseen totta, että kaikki onnistuisi ensimmäisellä kerralla suoraan... No saas nähdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti