keskiviikko 20. toukokuuta 2015

12. Keväthuolto ja riehuminen tsek!
Vielä siitä karvaa lähtee vaikka melkein koko-
naan klipattu hevonen.
Tammalla olikin nyt kahtena päivänä varsinainen keväthuolto ennen muuttoa ja laitumille pääsemistä. Eilen meillä kävi hieroja ja tänä aamuna kengittäjä. Aloitetaan eilisestä hieronnasta. Hyödyllistä itsellekin myöhempää ajatellen, kun kirjoittaa nämä asiat muistiin. Voi sitten katsoa onko tullut muutosta parempaan tai huonompaan ja mitä hoito-ohjeita sitä tuli silloin saatua.

Eilen otin Grazin käytävälle pari tuntia ennen hierontaa ja harjailin sen kunnolla läpi. Kyllä iholla on vähän hilsettä ja kumisualla pyöritellessä hiekkaa, purua yms. nousee karvanjuuresta. Tamma on kyllä vailla pesuoperaatiota ja sellaisen meinaan suorittaakin heti kun kelit ovat tarpeeksi lämpimät. Rapsuttelin myös kumisualla ylimääräistä karvaa irti, lähtihän sitäkin ihan kivasti vaikka tamma on klipattu alkukeväästä. Ennen hierontaa ajattelin vielä käydä "lämmittelemässä" lihaksia. Mentiin satulan kanssa vajaa tunti maneesissa. Pitkät pätkät käyntiä, jotta saisin sen rentoutumaan käynnissä ja käynti olisi aktiivista. Tehtiin myös paljon pysähdyksiä ja otettiin myös ravia maneesia ympäri ja isoilla ympyröillä. Ei mitään vaikeaa eikä rankkaa, ihan vaan lihaksia lämpimäksi. En olisi kyllä enempää jaksanutkaan, kun olen ollut kipeänä ja tosi vetämätön olo kokoajan. Ratsastuksen jälkeen BOT-fleece päälle ja Grazi odotteli tunnin hierontaan pääsemistä.


Olin ihan varma, että nyt tulee "tulehtuneen" selän tuomio. Mutta eipä vaan tullut. Grazi on viimeksi hierottu n. puoli vuotta sitten eli loppusyksystä. Silloin tamma oli vielä jonkin sortin treenissä. Hieroja muisteli, että silloin tamma oli ollut pinkeä, varsinkin takaosasta ja selästä. Nyt takaosa oli paljon parempi, vaikka kuvailinkin kuinka jäykkä se alkuratsastuksesta on ja kuinka kinnerpatti muuttaa toisen takajalan liikettä. Takaosassa ei oikeastaan ollut paljoa mitään sanomista.

Etuosa oli kuulemma tosi hyvä. Lavat sai helposti 'irti' tai auki, joten niissä ei ollut kireyttä. (Lavan irrottamisella tarkoitan tätä: https://youtu.be/ln3kCUSRfOQ?t=4m41s, pitäisi alkaa kohdasta 4.41 jos ei niin kelatkaa siihen kohtaan) Olkavarsi yms. olivat myös todella rennot ja hyvän tuntuiset. Hieroja ihmettelikin, että jos selkä on ollut kipeän oloinen niin yleensä se heijastuu myös etu- ja takaosiin, mutta tässä tapauksessa se ei ole vaikuttanut melkeinpä ollenkaan. Etuosa oli yhtä hyvä, kuin viime hieronnassa.
 
Sitähän jo ihan rentouduttiin hieronnan aikana
Selkä puolestaan oli hieman jumissa ja joistakin kohdista koskiessa tamman meinasi poistua paikalta. Selkä ei kuitenkaan ollut hierojan mukaan tulehtunut ja paljon parempi, kuin mitä olin hänelle selittänyt. Vasen puoli (takaa katsottuna) oli huonompi kuin oikea, sillä vasemmalla on entinen vammakohta. Revähdys on kuitenkin parantunut hyvin, sillä hermotus selän alueella ja pitkässä selkälihaksessa toimi hyvin. Tottakai tuollainen vanha revähdysvamma vaikuttaa lihakseen esim. kylmällä kelillä tai muuten vain rasittuessaan. Tiedän sen itsekin, että lihas joka on revähtänyt ei toimi samalla tavalla kuin terve lihas. Olen nimittäin itse reväyttänyt oikean reiden kahdesti ja vasemman kerran. Ja vanha revähdys vaivaa kylmillä keleille edelleen esim. juostessa.
 
 Ehdottomasti pitää jatkaa liikuntaa, sillä selvästi se lievittää selän arkuutta kun lihas lämpeää. Saatiin ohjeiksi pitää oikein kunnon maastokuuri vaihtelevassa maastossa niin joutuu takajalat ja selkä töihin. Lämpöhoito vanhalle vamma-alueelle on tarpeellista etenkin viileillä keleillä ja arnikaakin voisi käyttää, kuten sitä on käytettykin. Ohjeeksi tuli myös selän ja lantion "liikutteleminen", eli esim. penkiltä liikutellaan vuoroin vasemmalla kädellä selkärankaa tai lantiota poispäin itsestä ja oikealla itseä kohti. Hevosen pitäisi "heijata" paikallaan ja tällä saisi selkärankaan ja lantioon ehkä hieman liikkuvuutta ja rentoutta. Ja selän ja lantion kanssa piti tehdä tätä harjoitusta nyt pari kertaa viikossa. Niskaa ja kaulaa/harjan aluetta voisin kuulemma myös hieroa hieman itse. Tarkoitus on vaan vetää käsillä niskasta alkaen kämmentä kohti säkää, niin että lihas liikkuu kämmenen alla.
 
Parin viikon päästä katseltaisiin sitten hierontaa uudelleen ja myös sitä, miten maastokuuri on vaikuttanut selkään. Mielenkiintoista nyt katsoa auttaako se myös siihen, että takajalat eivät vaihtaisi niin usein ristilaukalle.
 
Tänä aamuna olinkin tallilla jo seitsemän jälkeen kengittäjää odottamassa. Grazi sai nyt kesäkengät alle ja pyynnöstäni kokeilemme vielä Shock tamer-pohjallisia myös takajalkoihin. Etujaloissa sellaiset onkin jo. Jos niistä ei ole iloa takajaloissa, niin otetaan sitten pois. Ei kai sitä kokeilematta voi tietää?
 
Sitten tamma pääsi uuden tammakaverin kanssa tarhailemaan, sillä huomenna tätä parivaljakko plus yksi poni olisi tarkoitus laittaan samaan aitaan myös uudella tallilla. Pääsivät nyt sitten vähän tutustumaan toisiinsa etukäteen. Kyllä oli riemu Grazilla ja heti ulos päästyään se veti pukkihepulit ennen kuin rauhoittuivat hetkeksi syömään. Kyllähän ne muutaman kerran vielä juoksentelivat tarhaa ympäri kaverin kanssa, mutta kun lähdin siivoamaan karsinaa niin nätisti ne jäivät syömään vierekkäin. Meinasin jättää tammalle loimen päälle ulos, mutta oli kyllä niin lämmin että kävin vielä nappaamassa sen pois ennen kuin lähdin pois. Pääseepähän iho vähän hengittämään, kun ei ole aina vuorattu loimella ja tänään ei pitäisi sataa edes vettäkään.Neljä jalkaa irti maasta :D
 
Tässä asennossa se oli pitkään ennen kuin nousi ylös ja kävi valitsemassa toisen paikan piehtarointia varten.

Näytti nauttivan tammuska.
Uusi tammakaveri. Neiti meni sen taakse piiloon kameraa.

Jalat missä sattuu :)
 
Hirveä kiljuminen menossa neidillä.

Voiko hevonen näyttää yhtään enempää joltain muulta kuin hevoselta? :D

Huomenna sitten pakkailua, siivoilua, väliin vähän koulujuttuja ja sitten oriasemalle tiineystarkastukseen. Oriasemalta vien tamman suoraan uudelle tallille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti