torstai 1. kesäkuuta 2017

124. Laitumelle


Viime vuonna tammat ja varsat pääsivät laitumelle jo kuukausi aiemmin kuin tänä vuonna. Kyllä on kesä niin myöhässä tällä hetkellä. Itseasiassa tänään päivällä satoi räntää/rakeita. Ei kiva.

Lyhyen ajan sisään Fasu on pitänyt totuttaa uuteen laumaan. Toinen oripoika lähti treeniin, joten Fasu jäi ilman samanikäistä orikaveria. Aloitettiin sitten pikkuhiljaa totuttamaan Fasua ruunalaumaan, jossa on tällä hetkellä yksi 27v vanhus, kimo arabiristeytys ja Fasun sukulainen (trakehner, jonka isä on Grazin isänisä, eli Fasun isänisänisä :D).


Aloitettiin homma totuttamalla Fasua pelkästään tuohon kimoon ruunaan kentällä. Ne tulivat hyvin toimeen keskenään ja koska Fasu alistui heti, ei kimon tarvinnut kovistella Fasua ollenkaan. Seuraavan kerran Fasu laitettiin kimon ja vanhuksen kanssa samaan tarhaan. Tämäkin sujui hyvin ja homma oli ihan rauhallista. Sitten laitettiin vielä viimeinen hevonen laumaan, eli tuo trakehner ruuna. Tämä jännitti minua eniten, sillä kyseinen ruuna on ollut aikoinaan aika pitkään orina ja sillä saattaisi olla jotain sanomista, kun laumaan onkin ilmestynyt pikkuori.

Turhaan jännitin, sillä Fasu alistui kaikille kolmelle ruunalle heti. Näin yhden varoituspotkun Fasua kohti, mutta muuten homma oli lähinnä se, että Fasu lähti karkuun kun joku ruuna lähestyi sitä. Hassua käytöstä Fasulta, koska toisen oripojan kanssa tarhatessa Fasu oli selvästi pomo ja jallitti toista varsaa jatkuvasti.

Sitten viime viikolla hepat pääsi vihdoinkin vihreälle. Fasu aloitti lyhyillä jaksoilla tässä ruunalaumassa. Nämä kuvat on otettu juurikin ensimmäisen kerran vihreään päästessä. Kuvista näkee, että poika on vähän varuillaan alussa. Häntä koipien välissä, koko hevonen vähän kyyryssä ja suu käy jatkuvasti. Ei mennyt kuitenkaan pitkään, kun pojat rauhoittuivat ja rupesivat syömään porukassa.


Joka aamu Fasu on päässyt laitumelle. Puolen päivän aikoihin se kuitenkin haetaan tarhaan syömään kuivaheinää ja päiväruokia. Pikkuhiljaa laitumella oloaikaa pystytään pidentämään, mutta nyt mennään aluksi tällä tavalla varovasti :)

Myös Grazi pääsi vihreään ja se on myös saanut uuden lauman. Grazin kaverina on miun projektina oleva issikkaruuna, kirjava ponitamma ja ruunikko poniruuna. Grazi tulee hyvin toimeen tuossa laumassa. Aikaisemminhan Grazin on voinut laittaa ihan mihin tahansa laumaan, mutta kantavana ja kun se oli vielä enemmän kiinni Fasussa, oli tamma aika peto muille hevosille :D Nyt hän on sitten ilmeisesti rauhoittunut ja päässyt edes vähän yli siitä, että pojalla on jo oma elämä.


4 kommenttia:

 1. Toinen on niin iso poika jo :) ja nämä kelit. Ei todellisia! Meillä ei tätä menoa starttaa laidunkausi ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa lämmintä sitten puolestaan jatkuisi syyskuulle asti. Varmaan toiveajattelua vaan ja heti kun elokuu loppuu niin alkaa vettä satamaan vaan hurjana :D

   Poista
 2. Fasu on selvästi fiksu pikkupoika, ymmärtää että vaikka toisille pojille voi isotella niin aikuisten edessä kannattaa olla nöyrä. Sillä lailla välttyy saamasta liikaa köniinsä. Mutta meillä varmaan alkaa tällä menolla laidunkausi ehkä aikaisintaan heinäkuussa. On niin pirun kylmää, että kaviokuumeriskin takia ei uskalla ponia laittaa vielä vihreälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosi vähän ollut muiden aikuisten hevosten kanssa, joten ihmettelin miten fiksusti se osasi käyttäytyä :)
   Harmittaa kun laidunkaudet jää monessa paikassa tosi lyhyiksi :/

   Poista