perjantai 24. heinäkuuta 2015

31. Trakehneriksi toteaminen ja kantakirjausmietteitä

Syksy 2014
Minulla on ollut epävarmuutta siitä, onko tulevaa varsaa mahdollista saada Suomalaiseksi puoliveriseksi vai jääkö se auttamattomasti lämminveriseksi ratsuhevoseksi rekisteriin. Rupesin siis selvittämään jo ajoissa mitä vaatimuksia fwb:ksi rekisteröitävällä varsalla on. Olin aluksi ihan ulapalla asian kanssa, mutta olen nyt tehnyt tässä perinpohjaista tutkimusta asiasta. Voi silti olla, että olen jonkin asian kanssa hakoteillä.

Ratsujalostusliiton sivuilla lukee seuraavasti:
FWB on Suomessa syntynyt ratsuhevonen, jonka emä on kantakirjattu tai kantakirjauskelpoinen tai esikantakirjattu tai esikantakirjauskelpoinen ja isä on Suomen Hippos ry:n jalostukseen hyväksymä. Ulkomailla Suomen rekisterissä olevasta tammasta syntynyt varsa rekisteröidään FWB-hevoseksi, jos varsa tuodaan syntymävuoden loppuun mennessä emänsä mukana Suomeen.

Isä on jalostukseen hyväksytty, se on selvää ja ori on listattu Hippoksen jalostusoreihin. Enää tarvitsi siis miettiä onko Grazi kantakirjattu, kantakirjakelpoinen, esikantakirjattu tai esikantakirjakelpoinen.

Mitkä olivat siis vaatimukset kantakirja- tai esikantakirjakelpoiselle tammalle? Minulla ei aluksi ollut  harmaintakaan aavistusta näistä kriteereistä. Hevostalli.netissä oli muutama keskustelu aiheesta, jossa oli lueteltu ehtoja. Samat ehdot löytyivät myös Hippoksen sivuilta Jalostusohjesäännöt-kohdasta. Kantakirjattavalle tammalle on tiettyjä polveutumisvaatimuksia. Tietysti nämähän koskevat myös oreja. Lista fwb-jalostukseen hyväksytyistä kantakirjoista on seuraava:


Puoliverihevoset
 

Belgian Warmblood
Belgian Sporthorse
Zangersheide
Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek
Nederland (KWPN)
Irish Sport Horse
Unione Nazionale Incremento Razze Equine (UNIRE)
Norwegian Warmblood Association (NWB)
Baden-Württemberg
Berlin-Brandenburg
Mecklenburg-Vorpommen
Zuchtverband für Deutsche Pferde
Bayerisches Stutbuch
Hannoverscher Stutbuch
Hessisches Stambuch
Holstein
Oldenburg Stutbuch
Rheinisches Stutbuch
Rheinland-Pfalz-Saar
Sachsen-Anhalt
Trakehner Stutbuch (OWTA)
Westfälisches Pferdestambuch
Stud Book Francais du Cheval Selle Francais
Riksstambok för varmblod
Tanska Dansk Varmblod
American Warmblood Registry




Jostain myös luin, että Trakehner Stutbuch (OWTA) tarkoittaisi samaa kuin Trakehner Verband. No mistäs minä nyt sitten tietäisin onko Grazi puhdas trakehner, sillä olin myös lukenut, että kaikki idästä tuodut trakehnerit eivät ole välttämättä puhtaita trakehnereja. Grazi on tuotu siis Puolasta. Kun katsoi Grazin tietoja esimerkiksi sukupostissa ja hepassa, niin tamman kohdalla lukee Lämminverinen ratsuhevonen, kun osalla "oikeista" trakehnereista siellä lukee trakehner. Grazilla oli kuitenkin suvussa trakehneria ja "wielkopolskeja" / puolan trakehnereja.

Löysin Suomessa toimivan trakehnerhevosliiton Facebook-sivut. Sieltä sain apua hevosen tunnistamiseksi trakehneriksi. Piti yksinkertaisesti ottaa kopioita Grazin passista mm. sukutaulusta ja laittaa sähköpostia Trakehner Verbandiin. Laitoin sähköpostin menemään eilen noin viiden aikoihin iltapäivällä ja sain melkein tunnin päästä sitten vastauksen. Vastausviestissä kerrottiin, että Grazin vanhemmat ovat tunnettuja heille, joten he voivat varmistaa että Grazi on trakehner ja se saa osallistua Trakehner Verbandin tilaisuuksiin. Näitä tilaisuuksiahan ovat mm. kantakirjaustilaisuus. Vastaus tuli hirmu nopeasti, sillä minä odotin, että siinä olisi kestänyt ainakin se muutama päivä.

Nyt siis Grazi on todettu trakehneriksi Trakehner Verbandin toimesta ja sillä on osallistumisoikeus kantakirjausta varten. Olen kuitenkin vielä vähän kahden vaiheilla kantakirjauksen kanssa. Tilaisuuksia järjestetään Suomessa 3.10. ja 4.10. Ne ovat kuitenkin tosi pitkän matkan päässä meiltä, Harjuun esimerkiksi olisi yli 300km. Käytiin Harjussa kenttäkisoissa viime vuonna ja meillä meni sellaiset viisi tuntia ajaa Harjuun. Oltiin silloin Harjussa yötä, mutta jos nyt lähdettäisiin kantakirjaustilaisuuteen, niin pitäisi varmaan hevosen takia olla Harjussa yötä. Tämä maksaisi sitten lisää, sillä pitäisi varata majoitus hevoselle ja ihmisille. Lisäksi ruuat, bensat, yms tilaisuuden maksut. Ei mitään halpaa lystiä.

Lisäksi muttana on se, että Grazi on kantavana (toivottavasti myös vielä seuraavassa tarkastuksessa) ja kehtaako melkein 6kk kantavana olevan tamman kanssa lähteä enää noin pitkään reissuun ja stressata sitä siellä. Jos tilaisuus olisi lähempänä, niin päätös olisi huomattavasti helpompi.

Mietin, että tarvitseeko minun oikeasti kantakirjata Grazi? Jos tammaa ei tulla käyttämään jalostuksessa myöhemmin ja saisin ensi vuonna mahdollisesti syntyvän varsan rekisteröityä fwb:ksi, niin hyödynkö minä Grazin kantakirjaamisesta mitään? Varsinkaan, kun se ei ole nyt lihaskunnollisesti edustavimmassa kunnossa, eikä liikkeetkään ole tällä hetkellä mitenkään huippuletkeät ja priimat, niin onko järkeä viedä tamma hakemaan huono arvostelu ja maksaa siitä maltaita?
 
Noh, viimeinen ilmoittautumispäivä olisi 1.8, joten minulla on tässä vielä viikko aikaa miettiä ja kysellä asiasta. Jos joku tietää tästä asiasta enemmän kuin minä (siis varsan kohtalosta tulla fwb:ksi), niin valaiskaa toki ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti