sunnuntai 23. syyskuuta 2018

161. Kaksi tiineystarkastusta ja varsaprojekti yli 100vrk

Varsaprojekti 2019 on edennyt kaikessa hiljaisuudessa, mutta se on kuitenkin edennyt. Nyt mennään jo yli 100 vuorokauden tiineyden kestossa!
Käytin Grazin 12.7. n. 30vrk tiineystarkastuksessa, jossa tarkastettiin tiineyden eteneminen. Tämä tarkastus on yleensäkin hyvin "vapaaehtoinen", kuten seuraava 90vrk tarkastuskin. Tykkään kuitenkin tarkastuttaa tamman neljän viikon paikkeilla, sillä jos tässä vaiheessa on tapahtunut varhaisluominen ja alkio on kadonnut on vielä mahdollista yrittää saada tamma tiineeksi loppukesästä. Hevosesi hyväksi- sivustolla todetaan, että jos tiineys on edennyt yli 35 vuorokauden tamman kohtuun muodostuvat kohtukäpyset alkavat tuottamaan hormonia, joka ylläpitää tiineyttä. Tämän takia pitkälle edenneet tiineyden keskeytymisen jälkeen hormonituotanto jatkuu ja tamma ei tule kiimaan lähiaikoina. Näin ollen loppukausi on kyseisen tamman kohdalla ohi ja tamman kanssa täytyy yrittää uudelleen seuraavana vuonna.


Meillä kuitenkin näkyi 30vrk ultrassa alkio, joka oli hyvän kokoinen kyseisille tiineyspäiville. Myös napanuora näkyy hyvin hailakasti tässä kuvassa. Tässä vaiheessa alkio on jo kiinnittynyt kohtuun, mutta on edelleen todella pieni.

Seuraava tiineystarkastus olikin 9.9, kun oriasemallakin alkoi jo kausi lähestyä loppuaan. Grazillehan olin valinnut orin Levisonn, jolla oli sikiömaksu 90vrk tiineydestä. Halusin siis varmistua siitä, että Grazi on vielä kantavana ennen kuin maksan sikiömaksun.Tätä tiineystarkastusta eivät kaikki teetä, sillä edellisen tarkastuksen jälkeen alkutiineyden varhaisluomisen riski on selvästi pienempi. Lisäksi tämä 90vrk tarkastuksen jälkeen ei ole enää mahdollista saada tammaa samalla kaudella tiineeksi, jos sattuu niin että tässä parin kuukauden aikana sikiö on kadonnut. Jos minulla olisi varsamaksullinen ori, niin en ehkä tekisi tätä tarkastusta. Tällöinhän maksaisin orinpitäjälle vasta, kun varsa olisi syntynyt ja ollut tietyn ikäinen esim. 14vrk. Kuten jo Fasunkin kohdalla, karsastin vähän tätä sikiömaksua, mutta näillä valitsemillani oreilla ei muuta vaihtoehtoa ollut. Tämä on riskialttiimpaa, varsinkin jos ei ota sikiövakuutusta. Ja silti välissä saattaa olla aika, jolloin sikiöä ei ole vakuutettu jos vakuutus lähtee voimaan esim. 5 tiineyskuukaudesta tai 9 tiineyskuukaudesta.

Sikiö on tuossa alhaalla näkyvä soikea vaalea alue. Se ei sopinut ultran kuvaan kokonaan
ja on ilmeisesti selkä tai maha "katsojaan" päin, kun taas Fasu oli kyseisessä ultrakuvassa
sivuttain katsojaan päin.
Tiineystarkastuksessa sikiö löytyi todella nopeasti. Hyvin liikkuvainen se oli ja katosi kuvasta vähän väliä. Se on kooltaan jo selvästi isompi. Hevoseni.fi mukaan sikiö painaa 0,5kg ja sikiö muistuttaa jo hevosta. Karvapeite alkaa kehittyä tässä vaiheessa. Tästä eteenpäin sikiö jatkaa kasvuaan ja jos tammaa on esimerkiksi tarve lääkitä, niin se on turvallisinta tehdä 90vrk tiineyden jälkeen, jolloin sikiön tärkeimmät elimet ovat kehittyneet. Tietysti kantavan tamman lääkitsemisessä on aina omat riskinsä, mutta eläinlääkärit osaavat varmasti konsultoida lääkinnästä tarpeen mukaan.

Meillä oli nimittäin epäilys, että Grazilla olisi ollut sama virtsarakon tulehdus kuin mikä sillä oli Fasun ollessa vielä maitovarsa. Tämän takia seurasimme Grazin vointia kesällä ja kyselin eläinlääkäriltä lääkitsemiseen liittyvistä asioista. Eläinlääkäri suositteli odottamaan 90vrk tiineyttä, jos tamma ei näyttäisi menevän huonompaan kuntoon. Tällä hetkellä näyttää, että Grazilla ei ole enää samoja oireita kuin kesällä. En tiedä oliko kuumalla kesällä ja paljolla juomisella vaikutusta Grazin "oireisiin", sillä se ruikki hyvin samalla tavalla kuin aiemmin tulehduksesta kärsiessään. Kiimahan oli loppukesästä poissuljettu, sillä tammahan oli todettu useaan otteeseen tiineeksi. Esimerkiksi 90vrk ultrassa eläinlääkäri ultrasi myös tamman virtsarakon ja se näytti normaalilta, eikä virtsa ollut sakkaisen näköistä, niin kuin se oli tulehduksen aikana ollut. Tällä erää Grazia ei tarvinnut alkaa lääkitsemään, mutta pidämme kuitenkin silmällä tamman vointia. 

Nyt sitten seuraava etappi varsaprojektissa on miettiä otanko sikiövakuutuksen vai en. Olen kysellyt vakuutusyhtiöistä vakuutusta ja suurimmasta osasta on tullut vastaus, että he myöntävät hevosvakuutuksia vain jos ottaa heiltä myös esim. kotivakuutuksen. Hinnat ovat olleet myös melko kovia verrattuna vakuutussummaan, jota olen varsasta ajatellut. Ainut mikä minua kiinnostaisi olisi varsan hoitokuluvakuutus 30vrk ikäiseksi asti, mikä sisältyisi sikiövakuutukseen. Nimittäin se on ehkä se isoin kuluerä, jos jostain syystä varsaa tarvitsee alkaa lääkitsemään tai  jopa kiikuttamaan jonnekin hoitoon syntymän jälkeen. Mutta jos varsalle ottaa heti laajan eläinlääkärikuluvakuutuksen syntymän jälkeen niin liekkö se ajaisi sitten saman asian. Täytyy vielä pohtia näitä vakuutuksia ja miettiä mikä olisi meille paras vaihtoehto. Tietysti toivon, että vastoinkäymisiä ei tulisi. Mutta se on niin toiveajattelua ja olihan niitä vastoinkäymisiä myös Grazin edellisen synnytyksen kohdalla ja Fasun napajutuissa (Voihan napa, Voihan napa vol 2, Voihan napa vol 3).

Viidennen tiineyskuukauden tienoilla aloitetaan myös virusaborttirokotukset, joita sitten jatketaan seitsemännen ja yhdeksännen tiineyskuukauden aikoihin. Nämä rokotukset eivät ole kalliita ja aion kyllä antaa Grazille kaikki kolme virusaborttirokotetta. Myös influenssa ja jäykkäkouristusrokotteet on hyvä uusia, niin varsa saa parhaan mahdollisen suojan niistä. 

Mutta näillä mennään nyt ja odotusta jäljellä 8 kk! Laskin, että Grazi kantoi Fasua 344vrk eli 1,5viikkoa yli "lasketun ajan" (11kk). Mutta tuo aikahan ei ollut millään tavalla epätavallinen hevosen tiineyden kestolle. Eli voisimme olettaa samoilla päivillä varsan syntyvän 20-23.5. Jos Grazi yllättää niin tiineyden kesto saattaa olla lyhyempi nyt kun kyseessä on toinen varsa ja tamma tuli kantavaksi kesäkuussa eikä toukokuussa. Taidanpa laittaa vuorokausilaskurin tikittämään tuonne blogin sivupalkkiin :)

7 kommenttia:

 1. Ensi keväänä me sitten vietetään niitä unettomia öitä suunnilleen samoihin aikoihin!

  VastaaPoista
 2. se sattuu kyllä juuri samoihin aikoihin :) meidän tallilla toisella tammalla kans täsmälleen sama viimeinen siemennyspv kuin Grazilla eli saa vahdittua kaks tammaa kerralla �� pitää varmaan joku nettikamera virittää

  VastaaPoista
 3. Missä hinnoissa nuo sikiövakuutukset ovat? Itse en niitä ole ottanut, mutta se vähän harmitti viime kesänä, kun viikko varsomisesta oli täynnä jo 3 000 euroa ell-kuluja. Siihen ei sisältynyt mitään tehohoitoa, vaikkakin kyllä lyhyt klinikkareissu. Jos varsaa joudutaan intensiivisesti hoitamaan niin ainakin Viikin hevossairaalassa hinta on 1 000 euroa/vrk.

  Kaikkein suurin ell-kuluriski on ensimmäisten elinviikkojen aikana. Syntymän jälkeen otettu vakuutus ei siinä kohtaa auta, koska vakuutusyhtiöt eivät niin pienelle sitä vielä edes myönnä ja lisäksi kaikissa vakuutusyhtiöissä on vähintään parin viikon "karenssi" ennen kuin vakuutus tulee voimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi mistä sain tarjouksen oli n. 550e sisältäen tamman henkivakuutuksen muutamalle tuhannelle eurolle sekä sikiövakuutuksen sikiön kuoleman varalta n. 2000e sekä hoitokuluja 4000e asti 30vrk ikäiseksi asti, tässäkin omavastuu hoitokuluista 25 prosenttia. Tässäkin siis se kiinnostavin olisi tuo hoitokuluvakuutus.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Hei! Hyvää meille kuuluu, pitäisi saada aikaa kirjoitella. No, tentit ensin alta pois :D

   Poista
 5. Heii! Täällä jo kuumeisesti odotellaan seuraavaa päivitystä!

  VastaaPoista