perjantai 25. maaliskuuta 2016

67. Välttämättömät tarvikkeet varsomista varten?

Tässä olisi pikkuhiljaa alettava kokoamaan "tarvikelaatikkoa" varsomista varten.

Lista tavaroista jotka minulla jo on, mutta en ole vienyt niitä kaikkia vielä tallille:
 • Puhdistustarvikkeet (Betadine, pumpulia/taitoksia)
 • Tarvikkeet varsan navan sitomiseen (lankaa?)
 • Sakset
 • Kertakäyttökäsineitä
 • Kuumemittari
 • Pinteli tamman häntää varten
 • Puhdas sankko
 • Puhtaita pyyhkeitä
 • Päivystävän eläinlääkärin numero

Lisäksi tarvikkeita, joita ei ole hankittu tai voidaanko ne korvata jollain muulla tai ovat vielä mietinnässä:
 • Tuttipullo, pieni astia maitoa varten, ruisku/ruiskuja?
 • Vaaka jälkeisten mittaamista varten? - Tallilla on ehkä vaaka, tämä täytyy tarkistaa.

Omat "tavarat":
 • Videokamera
 • Puhelin
 • Paperia ja kynä
 • Hermoja!

Tuleeko teille lukijoille mieleen jotain täysin välttämätöntä varsomista varten varattavaksi?


7 kommenttia:

 1. Varsan navan sitominen? Ei ole vielä +10 varsan aikana kertaakaan tullut tilannetta, että napaa olisi sitomaan joutunut. Hyvä tietysti olla varautunut kaikkeen. Muistaa kannattaa kuitenkin, että pääsääntöisesti asiat sujuu sitä paremmin mitä vähemmän ihminen sekaantuu. Vasta jos jokin menee pieleen, on oltava paikalla. Todennäköisesti et siis tarvitse mitään mainitsemistasi tavaroista.

  Olennaisempaa kuin istukan paino, on se, että istukka on ehjä. Jos se ei ole ehjä, punnitseminen onnistuu parhaiten kalavaa'alla/heinävaa'alla, istukka muovipussissa.

  Tärkein varuste on päivystävän numero ja täysi akkuinen puhelin.

  Tsemppiä! Toivotaan, että kaikki menee hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras skenaariohan olisi, että kaikki menisi hyvin ja listano olisi turha :) Ja todellakin toivon että kaikki menee hyvin ihan niin kuin tähänkin asti.

   Navan sitomisesta oli puhe tallinomistajankin kanssa kun kyselin mitä minun pitää tallille tuoda varalle. Puhe oli että varalta voisi olla mukana itsestään sulavaa lankaa, jotta se on lähellä ja saatavissa jos sitä satutaan tarvitsemaan, vaikkakin tilanne on hyvin epätodennäköinen. Puhuimme myös siitä että harvoin napanuoraa tarvitsee ihmisen katkaista, mutta sitäkin tilannetta varten olisi hyvä olla lähellä steriilit sakset :)

   Meikäläinen on tällainen jännittäjä ja "ensikertalaisena" täytyy luottaa vaan sokeasti kirjallisuuteen ja muiden kokemuksiin :) Jälkikäteen on sitten helpompi analysoida miten hirveä hössöttäjä olen ollut :D

   Poista
 2. Aika hyvin sulla on homma hanskassa. Muistan niin hyvin tuon orastavan stressin vuoden takaa. Kaikkea tuli hankittua valmiiksi ja h-hetkellä ollut tietoakaan missä mikäkin meni. Onneksi kaikki sujui hyvin, muuten olisin varmaan tarvinut myös ja ainakin paperipussin tasaamaan hyperventiloimistani =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle tulee onneksi Heidi kaveriksi varsavahtiin niin saan jonkun organisoimaan hommaa. Tallinomistajakin on varmasti tukena ja turvana koko ajan. Ehkä me selvitään tästä :D

   Poista
 3. Peräruiske! Meiltä tämä puuttui ekan varsan kanssa ja sillä oli vähän vaikeuksia varsapikin kanssa. Saatiin kuitenkin loppujen lopuksi ajoissa (sillä nyt kuitenkaan ei ole ihan hengenhätä, joten voi hakea kyllä sittenkin, jos ongelmia tulee).

  Helosan on kanssa ihan kätevä apu (tai joku muu rasva), sujahtaa kuumemittari paremmin sisään kun uittaa pään rasvassa, mikäli varsalta mittailee lämpöjä.

  Ja niitä pyyhkeitä ei koskaan voi olla liikaa! :D Molemmilla kerroilla huomasin tämän, jos varsaa niillä kuivailee, ne loppuvat aina kesken. Pyyhkeet on kätevä apu myös, jos varsa tarvitsee vetoapua. Saa paremman otteen.

  Loppujen lopuksi aika moni apuväline jää turhaksi, mutta hyvä niitä on olla varalla: ekalla kerralla täällä tarvittiin uupuvaa peräruisketta ja toisella kerralla kun avustin varsaa pienestä kyynärlukosta pihalle helpottaakseni tamman kymmenen minuuttia ähkittyä, oli ne pyyhkeet oikeasti oiva lisä. Tammat ovat kuitenkin hyviä varsojia, joten helposti käy niin, että kaikki on ohi, ennenkuin on edes ehtinyt kaivaa varustelaatikkonsa esille!

  Onnea varsomiseen ja jos haluat lukea varsomis- ja tiineysjuttuja, multa löytyy blogista v.2013 ja 2014 syntyneitten kasvattivarsojen salamatkustusajasta, syntymästä ja varsa-ajasta paljon juttua :)

  http://tinkerlilla.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen lukenut muutamasta paikasta, että varsapiki saattaa olla ongelmallinen. Mutta tosiaan ihan hengenhätä ei varmasti ole, niin sen voi hommata tarvittaessa :)

   Rasvaa löytyykin jo tallilta, mutta hyvä huomio :) Pyyhkeitä meillä on valmiina jo muutama, mutta pitää vielä oma pyyhevarasto käydä läpi joutaisiko sieltä muutama tallille vietäväksi.

   Siun blogia olenkin seuraillut ja ihastellut ihania varsakuvia ja videoita (katselin yksi päivä talutusvideoita blogistasi), mutta selaan varmasti vanhempia postauksia vielä läpi. Kiitos vinkistä :)

   Poista
 4. Varsan napanuoraa ei katkaista saksilla. Varsomiskirjan mukaan: napanuora katkeaa varsan tai tamman noustessa ylös.Varsalle jää 3-5cm pituinen napa, joka kannattaa pestä desinfionti aineella. Navasta voi valua verta, silloin puristetaan puhdistus aineella kostutetulla pumpulilla.Jos jälkeiset tulevat ennen napanuoran katkeamista, napanuora katkaistaan käsin nykäisemällä. EI SAKSILLA,koska tulehdusvaara.

  VastaaPoista