keskiviikko 18. toukokuuta 2016

86. Voihan napaPitäähän sen tietysti mennä niin, ettei varsanomistajan arki ole pelkkiä hattarapilviä ja onnea. Meillä on nimittäin tällä hetkellä napaongelmia Fasun kanssa. Kaikki on varmasti alkanut siitä, että napanuora on synnytyshässäkässä katkennut vähän huonosti, ja vaikka se ei ole vuotanut ja se on puhdistettu, niin jostain syystä napa on nyt turvoksissa. En tiedä onko napaan mennyt jokin bakteeri tai onko se napatyrä, mikä pyrkii esiin, mutta huolissani olen silti.

Napa näytti viime torstaina tältä ja silloin aloin huolestua. Ainahan se on ollut hieman iso, mutta nyt se oli selvästi alkanut turvota. Pallura ei ollut kova, mutta hieman kiinteä, ja torstaina sain tutkia sitä vielä hyvin. Torstaina puhdistin navan ensin vedellä ja sitten betadinella.Lauantaina napa näytti edelleen samalta. En oikein osannut sanoa, oliko se turvonnut lisää tai muuttunut mihinkään suuntaan. Napa oli kuitenkin huomattavasti kosketusarempi. Mietimme tallinomistajan kanssa, että eläinlääkärin olisi parempi katsoa napaa. Tiesin, että näkisin eläinlääkäriä seuraavana päivänä, joten en soittanut päivystävälle. En oikein tiennyt, että pystyykö eläinlääkäri edes kotona tekemään mitään, vaan tulisiko tästä klinikkajuttu.Sunnuntaina tallinomistaja kertoi, että varsa itse näplää napaa. Kisoissa ollessani kysyin eläinlääkäriltä mitä mieltä hän oli asiasta. Näytin torstaina ottamaani kuvaa hänelle ja hänen mielestään napa tulisi tutkia. Kysyin vielä, olisiko tarve tulla klinikalle, ja hän vastasi että napa pitäisi ultrata ja se onnistuu klinikalla. Eläinlääkäri epäili, että siellä voisi ehkä olla jotain nestettä. Sovimme, että soitan seuraavana päivänä klinikka-ajan.

Maanantaina olin kello 8.00 puhelin kädessä ja sain klinikka-ajan tämän viikon perjantaille. Eläinlääkäri painotti kuitenkin, että jos varsan kunto huononee, niin minun täytyy soittaa jo ennen perjantaita. Maanantaina tai tiistaina en käynyt tallilla, sillä olin itse kipeänä.

Tänään kävin tallilla ja huomasin, että navasta oli tullut jotain töhnää. Olisiko navassa sittenkin ollut joku paise, sillä töhnää oli varsan takajaloillakin. Napa näytti siltä, että se olisi auennut ja töhnä olisi tulossa ulos. Puhdistin navan taas uudelleen, ensin vedellä ja betadinella ja sitten suihkuttelin perään vielä haavasprayta. Napa oli selvästi vielä kipeä, sillä Fasu yritti potkia minua kokoajan kun kosketin napaa tai suihkutin sinne haavasprayta. Mittasimme myös lämmön ja mittari näytti 38,1, joten lämpöä varsalla ei ollut. Ensimmäinen kerta, kun mitattiin lämpö Fasulta ja oripoika käyttäytyi hienosti :)


Varsan yleisilme on kokoajan ollut ihan normaali. Se juo hyvin ja syö laitumella vihreää. Se on virkeä ja juoksentelee normaaliin tapaansa. Menemme ehdottomasti perjantaina käymään klinikalla, sillä varmaan jotkut lääkkeet tarvitaan jotta kaikki töhnä saadaan navasta ulos. Samalla voidaan tarkistaa napatyrän olemassaolo ja saadaan ainakin hoito-ohjeet jatkoa varten.

3 kommenttia:

  1. Voi ei =( Tsempit klinikkareissuun!

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Toivottavasti klinikkareissulla napa saadaan kuntoon ja reissu menee muutenkin hyvin!

    VastaaPoista