perjantai 18. elokuuta 2017

133. Sotkamon tamma- ja varsanäyttelyt


Suurin osa tämän postauksen kuvista on Tarun ottamia ja osa Heidin ottamia. 

Tiistaina koitti näyttelypäivä ja meillä oli kellot soimassa 6 aikaan. Tekaisin loput eväät ja kannettiin kamat autoon. Kävin hakemassa Tarun mukaan valokuvaamaan ja sitten käytiin vielä vaihtamassa vähän isompi vetoauto iskältä. Matka jatkui kohti tallia, jossa oltiin ihan suunnitelmien mukaan vaille 8. 

Fasu oli päässyt jo 5 aikaan ulos, jotta se kerkeäisi olla pihalla ennen lähtöä. Laittelin loput kamat autoon sillä välin, kun Heidi puunasi Fasua. 08.30 oltiin valmiita ja alettiin lastata Fasua. Jätkä yllätti ja käveli suoraan koppiin! Päästiin siis lähtemään vähän aikataulua edellä. Olin suunnitellut, että viimeistään 9 pitää lähteä ajamaan, sillä ajomatkaan menisi 3 tuntia. 

Matka meni hyvin. Fasu soi heinäverkollisen heinää ja kaivoi vielä lisää ikeapussista. Ihan loppumatkasta alkoi oripoikaa kiukuttaa ja hän kuopi lattiaa. Silti olen niin ylpeä miten hienosti Fasu kulki, vaikka näin pitkää matkaa ei ole tehty aiemmin. Menomatkalla ei pysähdytty kertaakaan vaan ajettiin suorilla näyttelypaikalle Vuokatin ratsastuskoululle. Perillä oltiin n. 11.40, eli tuntia ennen mittausta. Rakennearvostelun oli määrä alkaa 1 vuotiailla klo 13.00.


Näyttelypaikalla Fasu sai vähän ruokaa ja melassivettä koppiin tarjoiltuna. Sitten kipaisin vaihtamassa vaatteet, suitsittiin Fasu ja otettiin herra pois kopista. Jätkä oli vähän pölyinen, kakannut jaloilleen ja yksi sykerö oli auennut. Pientä fiksausta piti siis suorittaa, ennen tuomareiden eteen menemistä. Kun Fasu oli puunattu, lähdimme kentälle verryttelemään ja katsomaan pojan vireystilaa. Hirmu kiltisti se oli pihassa käyttäytynyt ja seisoi paikoillaan kun puunailtiin. Kentällä käveltiin ja otettiin muutama ravipätkä. Hyvin pelitti jätkä, eikä vaikuttanut yhtään liian väsyneeltäkään pitkän ajomatkan jälkeen.Kerettiin ennen meidän mittausta käydä vielä ottamassa rakennekuvia ja poseerauksia. Itse rakennearvostelu oli nimittäin maneesissa, jossa ei tietenkään saa niin hyviä kuvia kuin ulkona luonnonvalossa. Sitten viimeiset puunaukset ja odoteltiin mittaukseen pääsemistä. Mittauksessa Fasua vähän jännitti kävellä vieraaseen talliin. Hienosti se kuitenkin seisoi ja saatiin katsottua mikrosiru ja korkeus. Säkäkorkeus pojalla tällä hetkellä 155cm ja lautaskorkeus 156cm. Eli melko tasaisesti korkea tällä hetkellä.Seuraavaksi odoteltiin rakennearvosteluun pääsemistä. Ryhmät alkoivat vähän myöhässä, mutta Fasuun se ei tuntunut vaikuttavan. Maneesiin mentiin tallin kautta ja maneesin oviaukko oli Fasusta pelottava. Maneesin sisällä kaikista pelottavimmat asiat olivat kolmion kulmamerkkeinä olevat maitotonkat, joissa oli kukkia. Käytiin nuuskimassa niitä, jotta kolmiota kiertäessä en sitten saisi varsaa syliini. Kysyin sitten, että joko me tullaan arvioitavaksi ja tuomarit sanoivat että tule vaan.

Ensin hevosta seisotettiin tuomareiden edessä. Jouduin aika monta kertaa korjaamaan Fasun asentoa tai pyöräyttämään sen takaisin tuomareiden eteen, kun se meinasi lähteä omille teilleen. Välillä se seisoi oikein hienosti ja ryhdikkäästi. Kun tuomarit kiersivät Fasun taakse, yritin saada pojan seisomaan vähän tasaisemmin takajaloillaan. Sitten lähdettiin käyntikierroksille ja sen jälkeen ravikierroksille. Molemmissa askellajeissa kierrettiin kaksi kertaa kolmion ympäri. Tämän jälkeen palattiin tuomareiden eteen ja siinä vaiheessa minua jännitti ihan hirveästi ja tuntui etten saa kunnolla henkeä. En yhtään tiennyt miltä meidän askellajit olivat näyttäneet, juoksinko tarpeeksi kovaa, oliko käynti tahdikasta vai kiirehtikö Fasu.. 
Tuomarit miettivät vielä hetken ja pyysivät meidät sitten liikkumaan lähemmäs yleisöä/katsomoa. Meille kerrottiin pisteet jotka olivat:

tyyppi 9, pää, kaula ja runko 9, jalat 7, käynti 8, ravi 7 yht. 40, 1 palkinto

Kommentteja: Lihaksikas, hyvin kehittynyt ja edustaa hyvää urheiluhevostyyppiä. Suurilinjainen. Jaloissa hyvä luusto ja jalka-asennot melko korrektit. Käynti on energistä, ravi on jäntevää, mutta saisi olla irtonaisempaa. Varsa on oikein hyvin tehtäväänsä valmisteltu ja hyvässä kunnossa esitetty. 

Ensimmäiset ysit kuultuani olin aivan häkeltynyt. Kokonaispisteet ja palkinnon kuultuani olin yhtä hymyä. Vaikka Heidi aiemmin ääneen ajatteli, että meillä olisi mahdollisuudet ykköspalkintoon, en kuitenkaan ikipäivänä olisi osannut itse odottaa ykköstä. Mutta eipä siinä, iloinen yllätys!

Minulla on erittäin hyvin käyttäytyvä nuori ori, joka on oikeasti hienompi kuin olisin ikinä osannut odottaa. Paljon tämän hevosen eteen ovat tehneet myös kaikki sitä hoitaneet ihmiset. Hyvässä kunnossa esitetty varsa kertoo siitä, että meillä on huippu tallipaikka ja varsaani hoidetaan erinomaisesti. Kavionhuolto pelaa osaavan kengittäjän puolesta ja olen saanut myös paljon apua ystäviltäni varsan kouluttamiseen. Ilman näitä eväitä, ei tätäkään etappia olisi saavutettu :)

Kun kuulin meidän palkinnon!


Jätkän eka ruusuke!
Arvioinnin jälkeen pakattiin Fasu heti kyytiin. Minun tarvitsi näyttää sille vain ruokaämpäriä ja se käveli perästäni koppiin. Fasu sai vielä syödä ja juoda vähän ja lähdettiin sitten ajamaan kotiin. Kotimatkalla pysähdyttiin nopeasti jätskeille Juvan kohdalla, mutta muuten ajettiin ilman pidempiä pysähdyksiä kotiin asti. Reissu meni loistavasti ja Fasun käytös saa minulta täyden 10 pistettä. Miten helppoa 1 vuotiaan orivarsan kanssa reissaaminen ja vieraassa paikassa piipahtaminen saattoikaan olla. Tuntui, kuin olisi käsitellyt vanhaa hevosta, joka on reissannut koko ikänsä ja nähnyt jo kaiken. 

Ensi vuonna käydään ehdottomasti taas näyttelyissä hakemassa arviointi sen hetkisestä tilanteesta ja mietinnässä on kyvyt esiin tilaisuudessa käyminen. Tiedän ja tiedostan, että Fasun kehitystilanne voi olla täysin erilainen ensi vuonna ja noihin tilaisuuksiin on lähdettävä täysin ilman ennakko-odotuksia. 

Mutta tämän vuoden puolella voisi vielä piipahtaa mätsäreissä, jos sellaiset järjestetään sopivan välimatkan päässä. Täytyy selailla nettiä mätsärien toivossa :)7 kommenttia:

 1. Onnea hienosta ykköspalkinnosta! Ketä teillä oli tuomareina?

  VastaaPoista
 2. Hippos kertoo, että Marjo Sutinen (pj), Marianna Paavolainen olivat lautakunnan jäseniä, eli tuomareita samalla?

  VastaaPoista
 3. Joo, tuomareita samalla :) Katoinkin että Marianna oli tossa yhdessä kuvassa!

  VastaaPoista
 4. Onnittelut hienosta näyttelymenestyksestä!

  VastaaPoista
 5. Onnittelut, sinulla on hieno nuori hevonen 😊

  VastaaPoista