perjantai 25. syyskuuta 2015

44. Länkkäritunti - "kisatreeniä"



Pari viikkoa sitten päästiin taas länkkäritunneille kahtena päivänä. Ensimmäinen tunti oli keskiviikkona ja toinen lauantaina. Nyt sitä vasta rupeaa pääsemään lajin kanssa vauhtiin! Lauantain tunnin jälkeen tuntuu siltä, että eikun vaan lisää tulemaan, kyllä me Grazin kanssa hoidetaan homma kotiin :D Nyt kuitenkin kerron enemmän keskiviikon tunnista ja teen toisen postauksen lauantain tunnista.

Keskiviikon tunnilla mentiin tosi kevyesti. Tunnilla harjoiteltiin sunnuntaina järjestettäviä kilpailuharjoituksia varten luokissa olevia tehtäviä. Aloitetiin kahdella tehtävällä, joista toinen oli porttiin tutustuminen ja toinen puomiympyrä, jota olemme tehneet aikaisemmillakin tunneilla. Puomiympyrässä oli neljä puomia, niin että niiden yli ratsastaessa tekee ympyrän. Puomien päät olivat korkeintaan 2m päässä toisistaan, kun tehtävää tehtiin käynnissä. Ravissa ympyrää suurennettiin noin 2 metrillä. Ideana oli kääntää jokaisen puomin päältä ensin voltti sisälle ja sitten voltti ulos. Sitten jatkettiin seuraavalle puomille, josta sama homma. Hevosen päätä piti johtaa sisäohjalla ja samaan aikaan piti antaa myöten ulko-ohjalla, jotta hevonen voi kääntää päätään ja venyttää sitä alas. Samalla käännettiin ulkopohkeella hevosen etuosaa ja sisäpohkeella estettiin hevosen kaatuminen sisälle. Samaa harjoitusta tehtiin sitten ravissa. Grazi ei oikein osannut rentoutua ravissa ja se tuntui vähän jäykälle. Nuppi nousi jatkuvasti taivaaseen ja tamma oli tosi jännittynyt. Kun hommaa vaan toistettiin, niin Grazikin rupesi hieman rentoutumaan.

 

Seuraava tehtävä meillä oli porttiin tutustuminen. Porttina oli ihan kaksi tolppaa, joiden välissä oli naru. Portti oli kokoajan kiinni ja ideana oli kävellä askel kerrallaan niin lähelle porttia portin suuntaisesti, kuin vain pääsi. Grazia jännitti vähän kaikki muu paitsi itse portti. Esimerkiksi, kun auton ovi paukahti sen selän takana, niin tamma oli ihan lentoon lähdössä. Välillä unohtui siis keskittyminen annettuun tehtävään, kun neiti G jäi vähän pakittelemaan ja tanssahtelemaan paikalleen. Yritin itse olla kuitenkin mahdollisimman rauhallinen ja otettiin askelia ihan rauhassa.
Kun oltiin päästy portin lähelle monta kertaa, niin jatkettiin tehtävää peruuttamalla välillä portin suuntaisesti taaksepäin ja ottamalla sitten taas askeleita eteenpäin. Jos hevonen karkasi portin luota pois, niin hevosen nenä käännettiin kohti porttia.

Minulle neuvottiin kolme erilaista tapaa avata portti, joista sitten kuivaharjoitteluna päästiin kokeilemaan yhtä tapaa. Valmentaja kävi avaamassa portin narun meille ja piti sitä mukanaan. Meidän oli tarkoitus mennä portin suuntaisesti lähelle kohtaa, josta portin naru otetaan käteen. Sitten hevosen etuosaa piti siirtää portin läpi, niin että hevonen seisoi keskellä porttia. Tästä jatkettiin kääntämällä hevosen etuosaa kohti tolppaa, jossa naru oli vielä kiinni (portin toinen pää) ja sitten hevosen takaosa siirrettiin portista läpi. Tässä kohtaa hevonen seisoo aloitussuunnan vastaisesti portin toisella puolella. Portti on vielä auki ja naru "oikeassa" tilanteessa vielä ratsastajan kädessä. Viimeiseksi peruutetaan hevosta portin suuntaisesti kohtaa, jossa portti voidaan sulkea, eli naru voidaan laittaa toiseen tolppaan. Toisesta suunnasta homma onnistui tosi hyvin ja Grazi kuunteli minua tarkasti. Toiseen suuntaan tamman mielenkiinto loppui ja se veti homma ihan plörinäksi. Niimpä käytiin vielä kerran tästä vaikeammasta suunnasta pysähtymässä portin vieressä ja lopetettiin sitten porttihommat.



Kirahvikaula. Takana näkyy tynnyritehtävä, josta kerron alempana.
 
Välikäyntien jälkeen tehtiin tynnyritehtävä kerran molempiin suuntiin. Tässä tehtävässä oli kaksi tynnyriä ehkä vajaan metrin päässä toisistaan ja tynnyreiden päällä oli keppi. Minun piti ratsastaa toisen tynnyrin viereen ja kumartua ottamaan keppi käteen tynnyrin päältä. Kepin toinen pää piti pysyä toisen tynnyrin päällä. Lähdettiin tekemään volttia käynnissä, niin että ohjat olivat ulkokädessä ja keppi sisäkädessä. Voltin kokoa määrättiin sisä- ja ulkopohkeella. Kepin toisen pään piti pysyä koko voltin ajan toisen tynnyrin päällä. Kun oli kierretty täysi kierros, niin pysähdyttiin aloituspaikkaan ja laskettiin kepin toinen pää tynnyrin päälle.  Grazi oli ihan huippu tässä tehtävässä ja meille riitti yksi kerta molempiin suuntiin. Keppi tai tynnyrit eivät pelottaneet pikkutammaa ollenkaan.

Keppitehtävän jälkeen siirryttiin ottamaan vähän laukkaa. Ensin muutama kierros kentän ympäri ja sen jälkeen puomeille. Käytettiin kentän keskellä olevaa puomiympyrää, jossa mentiin kahden peräkkäisen puomin yli. Sen jälkeen raviinsiirtyminen ja suunnanmuutos. Toisesta suunnasta jälleen kahden puomin ylitse ja raviinsiirtyminen ja tehtävä alkoi alusta. Puomien yli mentiin siis aina 1/4 ympyrästä ja puomeja tultiin molemmista suunnista. Halusin kovasti kontrolloida Grazin menoa, mutta ohjeena oli antaa sen tulla pidemmällä ohjalla sisälle tehtävälle jotta se sai itse katsoa etäisyyksiä ja askeleitaan. Ensimmäisillä kerroilla katse ei ollut mukana tarpeeksi hyvin ja kääntyminen meni pitkäksi puomilta puomille. Kun otin katseen ja ulkopohkeen mukaan hommaan, niin tehtävä alkoi sujua!

Seuraavaksi siirryttiin tekemään kääntämistehtävää kartioilla. Kartioista oli tehty neliö. Jokaisen kartion kohdalla tuli kääntää hevonen ulkopohkeella kulman läpi, ilman  että vaikuttaa ohjalla hevosen suuhun. Käännös piti tapahtua siis ulkopohkeesta. Katse oli tärkeää olla jo ennen käännöstä suunnattuna sinne, minne oli kääntymässä. Tehtävä oli käynnissä ihan ok. Grazi kuunteli paremmin oikeaa pohjetta ja käännökset vasemmalle olivat helpompia ja niihin ei tullut niin paljon pussia, vaan käännös meni lähempää kartiota. Vasemmalle pohkeelle Grazi oli aluksi vähän kuuro, joten meni hetki ennen kuin sain tamman kuuntelemaan pohjetta kunnolla. Kun tehtävä otettiin ravissa, niin kaikki meni vähän pipariksi. Olisin halunnut ottaa ohjalla enemmän kiinni, mutta ohjan piti olla löysällä. Grazilla oli hirmuinen kiire ja se ei malttanut hidastaa kulmaan eikä näin ollen kuunnellut kääntävää apua tarpeeksi hyvin. Oikeaa pohjetta se kuunteli taas hitusen paremmin, mutta vasen pohje ei mennyt läpi sitten millään. Aikamme tehtävän kanssa tuskasteltuamme tehtävää vaihdettiin niin, että käytimme kentän aitaa hyödyksi. Aita rajasi yhden sivun neliöstä ja puomeilla tehtiin aitaa vasten kujat joista ratsastettiin seinää kohti ja pois päin seinästä. Aloitimme käynnissä molemmista suunnista, joissa ensin mentiin puomien välistä seinää kohti, sitten käännettiin ennen seinää ulkopohkeella, mentiin vähän eteenpäin ja käännettiin poispäin seinästä puomien välissä pysyen. Samaa kokeiltiin sitten ravissa ja homma sujui paljon paremmin, koska seinä jarrutti Grazia kulmaa lähestyessä.

Ihan loppuun käytiin tutustumassa siltaan. Sillallahan hevosen tulisi saada pitkä ohja, jotta se voi katsoa siltaa. Grazi hieman epäröi enne siltaa, mutta muutaman kehotuksen jälkeen tamma lompsi sillan yli. Kokeiltiin myös toiseen suuntaan ja ei siinäkään mitään ongelmaa. Ihanan luottavainen tamma<3

3 kommenttia:

  1. Nämä ovat kiinnostavia tehtäviä mitä teette näillä länkkätunneilla! Mekin ollaan Vihrun kanssa viime vuonna harjoiteltu tuota portista kulkemista, kun tallin omistaja teki meille kentälle sellaisen radan. Vihrun kanssa on myös helppo treenata näitä, kun sekin innostuu ja ei myöskään pelkää mitään. Vanhalla tallilla osallistuttiin usein tuntilaisille tarkoitettuihin temppuratakisoihin ja niissä se oli ihan liekeissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, siellä on ollut joukossa hirmu hyviä taivuttelu tehtäviä ja myös sellaisia "ajattelutehtäviä" kuten tuo portti :) Hevosillekin vähän "hoksottimien testausta" välillä ja näitä pystyy menemään kantavankin tamman kanssa, kun tekee vaan ilman satulaa ja käynnissä sitten kun tiineys tästä vielä etenee..

      Poista