maanantai 30. huhtikuuta 2018

152. Varsaprojekti 2019


Kyllä vain! Pitää ihmisen olla hullu, kun aloittaa uuden varsaprojektin. (Tai sitten vain korviaan myöten hevosiin rakastunut.) Tämän astutusasian kanssa olen kylläkin paininut jo Fasun syntymästä asti. Haluaisinko vielä astuttaa Grazin? No haluaisin, sen takia olen sen itselläni pitänyt, enkä esimerkiksi ole myynyt sitä vielä pois. Siis, odotellen jos olisi vielä mahdollista astuttaa se uudelleen. Ja nyt se on mahdollista.


Harmittaa, kun en jo viime kesänä rohjennut astuttaa Grazia uudelleen. Ihailin pitkään Annella olevaa Cyrano Askia. Se oli täydellinen ja olisin halunnut siitä varsan. Odottelin pitkään, tuleeko Annelle tänä vuonna uutta oria astumaan ja harmittelin, kun ei tullut. Viimeisenä kolmena vuonna siellä on nimittäin ollut tosi kivoja esteoreja tarjolla. Luin kuitenkin hevostalli.netin keskustelusta, että kimo esteori Levisonn on tulossa Suomeen. Pitihän se googlailla, että mikäs ori tämä on, joka kuohuttaa keskusteluissa.

Levisonn näytti oikein hyvältä. Todella kaunis ori. Hieman kookkaampi, kuin mitä French Match Ask on, mutta vain muutamia senttejä. Hyvin menestyneitä jälkeläisiä, jotka ovat omaan silmään tosi kivan näköisiä. Lisäksi Levisonin varsat taitavat olla ratsastettavuudeltaan hyviä ja se on hyvä asia. Tässä on nyt sitten tosi erilaista sukua kuin mitä Fasussa on French Match Askin puolelta. On siellä pidemmällä muutamia samoja nimiä, kuten Capitol I ja Calypso II ja Ladykilleriä tulee Fasulla vasta tosi tosi kaukana suvussa. Ihailen kuitenkin suuresti Levisonin isää Levisto Z:taa. Muistan, kun nuorempana katseltiin HIHS:iä telkkarista ja ihasteltiin vielä vähän harmaata, mutta täysin valkoharjaista ja häntäistä oria. Olisihan sen saaminen oman varsan sukuun unelmien täyttymys. 


Sukutaulun tekemiseen käytetty Sukuposti.netin Dream Pedigree toimintoa
Haastajana Levisonille tuli huhtikuussa järjestetyiltä oripäiviltä Celantus. Myöskin komea kimo esteori. Hyvän näköinen hyppy ja kehuja kapasiteetista. Tässä orissa miellytti Sammaliston tarjoama varsamaksu mahdollisuus. Levisonilla kun taas on sikiömaksu, jossa on enemmän riskejä omasta mielestäni. Hinnat näillä oreilla kuitenkin jotakuinkin samat ja Levisonin jälkeläisnäytöt veivätkin sitten voiton. Oikeastaan muita oreja en tällä kertaa edes katsellut Grazille. Kyllä valinta oli aika selvä jo alusta asti. Ulkomaalaisia oreja en nyt lähtenyt edes katselemaan, koska budjetti ei avaudu tuhansia euroja maksaville oreille. No mitä annettavaa Grazilla on jalostukseen? Yhden varsan perusteella mitään varmaahan ei voi sanoa, mutta mielestäni Fasusta voisi saada hyvän kuvan siitä, mitä Grazi voisi periyttää useammallekin varsalle. Tällä hetkellä näyttää, että se jättää hyvää luonnetta ja käsiteltävyyttä sekä hyvää urheiluhevostyyppiä. Fasu on sopusuhtainen ja paljon hienompi kuin olisin ikinä voinut kuvitella siitä tulevan. Hyppy näyttää hyvältä ja kun askellajeihin saadaan vähän voimaa ja eteenpäinpyrkimystä, niin Fasusta tulee kelpo estehevonen. En siis ainakaan Fasun pohjalta osaaa sanoa, miksi Grazia ei kannattaisi käyttää uudelleen jalostukseen. Tarkoitukseni ei ole jalostaa hevosta GP tasolle. Siihen pitäisi olla enemmän kokemusta jalostuksesta ja parempisukuinen tamma, jolla olisi ehkä itsellään korkeampia kisatuloksia. Fasua suunnitellessa mielessä oli kuva amatöörin ratsusta n. 120cm tasolle, jolloin varsasta tulisi emäänsä parempi. Varsa, jonka voisin itse ratsuttaa ja joka olisi helppo käsitellä ja miellyttävä ratsastaa. Kaikki mitä näiden kriteerien lisäksi tulee on vaan suurta plussaa ja sen vai tulevaisuus voi meille näyttää.

Joten nyt ollaan seurailtu Grazin kiimoja. Viimeisin kiima oli 19.4-22.4 ajalla ja ajattelin että nyt otan päivät ylös ja odotetaan seuraavaa, niin eikös se sitten viime viikolla näyttänyt kiimaa myös. Joka tapauksessa odotetaan nyt seuraavaa kiimaa, joka on luultavasti toukokuun puolivälin tienoilla.


Soitin jo valmiiksi meidän lähimmälle oriasemalle ja kysyin milloin he aloittavat toimintansa. Olemme kuulemma tervetulleita milloin vain. Eilen sitten maksoin orin varausmaksun ja nyt vaan jännätään ekaa kunnon kiimaa. Onneksi Grazi näyttää kiimat nyt todella voimakkaasti. Silti näihin ensimmäisiin kiimoihin ei olisi mielestäni ollut mitään järkeä kokeilla siementää Grazia. Ihan jo sen takia, että vaikka olisikin tärpännyt niin varsa olisi syntynyt seuraavana vuonna jo huhtikuun alussa. Meillä oli tänä vuonna vielä täysi talvi huhtikuun alussa, joten mielelläni odotan seuraavaa kiimaa, jotta varsominen siirtyisi edes vähän lähemmäs toukokuuta ja maatkin olisivat jo sulat. 

Joten jännä vuosi tulossa! 

Yksi tuollainen minulle kiitos! :)

6 kommenttia:

 1. Toi on just hyvä asia, mihin ihminen voi rahansa laittaa kiinni :) Jee, lisää heppavauvoja maailmaan :)

  VastaaPoista
 2. Kiva uutinen! :) Sullahan on sit 3 hevosta jos Grazi saa varsan. Ajattelitko pitää sitten ne vielä tuolla tallilla vai ottaa omaan pihaan? Muistaakseni joskus luin pohdintaa siitä aiheesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sittenhän niitä olisi kolme. Oman tallin haluaisin kovasti ja ollaan sopivia paikkoja katseltukin, mutta ei olla sellaista vielä ostamassa. Joten näyttää siltä, että hepat jää tuonne tallille. Kolmea hevosta mulla ei ole varaa pitää vieraalla, joten jostain on sitten luovuttava. Alustava ajatus on, että tämä uusi varsa menisi myyntiin. Mutta eihän sitä ikinä tiedä mitä tapahtuu ja tuleeko varsaa ollenkaan :)

   Poista