tiistai 30. elokuuta 2016

102. Puomeja kuolaimettomilla

Tämä postaus tulee nyt hieman jälkijunassa, sillä tämän ratsastuskerran oli ikuistamassa kameralle Heidi pari viikkoa sitten. Ajatuksena oli tehdä pieni kooste videopätkistä, joita tältä kerralta myös otettiin, mutta en yksinkertaisesti ole kerennyt. Nyt parempi laittaa edes nämä vielä kesäiset kuvat näkyville, kun meillä on täällä jo täysi syksy meneillään.

Olen vuosi sitten viimeksi treenannut tamman kanssa puomeja kunnolla. Se on niin työlästä yksin, kun joutuu koko ajan laskeutumaan ratsailta korjaamaan puomeja tai muuttelemaan välejä. Nyt kun minulla oli kerrankin apua, niin ajattelin että mennään puomeja nyt sitten ihan kunnolla. Kannoin keskelle 3 puomia ympyrälle. Puomien keskeltä keskelle matkaa oli n. yksi metri. Nämä oli aluksi tarkoitettu ravipuomeiksi. Pitkälle sivulle kannoin kuusi puomia ravipuomeiksi. Niiden väli oli hieman yli metri. Aloitin kuitenkin käynnissä menemällä pitkällä sivulla olevia puomeja käynnissä. Jokaisen puomin väliin Grazin tuli astua kaikilla jaloillaan.

Puomit ovat hyvää jumppaa Grazille, sillä kuten alemmista kuvista näkyy niin tamma joutuu oikeasti nostelemaan jalkojaan ja venyttämään vähän askeleitaan. Tämä tekee hyvää takapolville, ilman että rasitetaan kintereitä tai etujalkoja esteillä. Nivelrikon takia Grazilla ei enää hypätä oikeastaan ollenkaan, korkeintaan muutamia pikkuhyppyjä on kesän aikana otettu ja jatkossakin voi ottaa. Kuitenkaan mitään estetunteja tai isompia esteitä ei tammalla tulla enää hyppäämään. Grazi oli myös erittäin huono liikkumaan viime kesänä ja takajalka jäi ns. jälkeen / tipahteli paljon. Tämä tapahtui siis niin, että tamma ei oikaissut jalkaansa vuohisesta ja astui huonosti kavion etupuolella, eikä kavion pohjalla kuten pitäisi. Tämä saattaa johtua kintereistä, takapolvista tai selästä. Nyt tätä ei kuitenkaan ole tapahtunut kuin ihan yksittäisiä kertoja ja Grazi on ollut todella hyvän näköinen liikkuessaan. Mammaloma teki varmasti hyvää.


Sitten kevenneltiin alkuverkoiksi.

Käyntien ja alkuverkkojen jälkeen aloitettiin kaarevalla uralla olevilla puomeilla. Grazille välit olivat sopivat, eikä alkuun tarvinnut tulla liian isoa ravia, kun tamma ei ollut vielä vertynyt tarpeeksi. Oikeaan kierrokseen Grazi oli huomattavasti parempi kuin vasempaan. Kuolaimettomien kanssa se tulee helposti vähän vahvaksi edestä, vaikkakin tuntuma on paljon tasaisempi kuin kuolaimilla. Ohjaus vaan ei ole aina niin tarkkaa, kun tamma ei käännykään niin nopeasti. Ympyrällä mentiin molempiin suuntiin niin pitkään, että mulla oli rento hevonen.
Tämän jälkeen työskenneltiin kaarevalla reitillä olevilla puomeilla laukassa. Nyt puomien välillä oli hieman vajaa 3 metriä mitattuna keskeltä keskelle. Laukassa mentiin molempiin suuntiin. Laukassa oli paljon vaikeampaa mennä kaarevalla uralla olevia puomeja, sillä kuolaimettomilla ohjaus ja jarrut eivät toimineet aivan sillä tavalla kuin olisin halunnut. Välillä Grazi ei kuunnellut pidätteitä ja paikat eivät osuneet puomeille ja ne tultiin ihmeellisillä pupuhypyillä. Kyllä olisi kuskinkin estesilmässä parantamisen varaa, ei kaikkea laiteta hevosen piikkiin.

Grazi oli todella innoissaan ja estehevosena se hyppää ja menee puomeja mielellään. Kuvista näkee kuinka se kuunteli minua jatkuvasti. Nyt kun muistelen taaksepäin, niin oikea laukka taisi olla Grazin kanssa tällä kertaa huonompi ja sitä jouduttiin tahkoamaan pidempään.
Jätimme ympyräpuomit sitten pois ja siirryimme menemään suoralla uralla olevia puomeja. Pitkällä sivulla oli siis ravipuomit, joita aloimme menemään. Tamma nosteli kivasti jalkoja, venytti ravia ja oli selvästi vertynyt paremmin. Se oli tarkka jaloistaan ja varoi kolauttelemasta puomeihin. Annoin Grazin työskennellä melko rauhassa, kun se hoiti homman niin hyvin.Vatsalihakset töihin!

Viimeiseksi sitten samaa puomilinjaa laukassa. Tässäkin jarrut välillä katosivat ja ensimmäinen kerta linjalle oli täydellinen keilaus. Sen jälkeen älyttiin Grazin kanssa, että mitä tässä pitikään taas tehdä ja homma sujui paremmin. Linjaa tultiin molempiin suuntiin ja puomien välit olivat hieman yli kolme metriä. Grazilla on aika pieni laukka, joten puomeille sai tulla ihan reippaassa temmossa.Mamma innostui!
Meillä oli kokonaisuudessaan tosi kivaa ja sanoinkin Heidille, että en ole päässyt pitkään aikaan ratsastamaan omaa hevosta näin hyvin. Nyt kerrankin kehtasi ja pystyi. Nyt Grazi on taas kevyemmällä liikunnalla, kunnes saadaan selville mistä tamman ihmeellinen ruikkiminen johtuu. Eläinlääkäri kävi eilen ja nyt pitäisi saada tammalta virtsanäyte. Katsotaan milloin päästään taas treenaamaan, vai kerkeänkö enää ollenkaan sinä aikana jonka Grazi on minulla.

2 kommenttia:

 1. Sama huomattu täälläkin, että puomitreenit on yksinään välillä hieman haastavia, jos joutuu vähän väliä pomppimaan hevosen selästä alas. Muutenhan niitä on kiva tehdä.
  Hei, mitäs Fasun navalle kuuluu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja puomit ovat oikeasti hyvää jumppaa hevoselle :)

   Fasun napa tulee jäämään sellaisensi kun se on. Ell tarkisti sen ja sanoi että se on siisti, mutta se tulee siis jäämään tuollaiseksi kosmeettiseksi virheeksi. Saas nähdä jos se edes vähän pienenisi kun poika kasvaa. On tuo napapussi pienentynyt ainakin siitä mitä se oli, tai kun poika on kasvanut niin se vain näyttää pienenneen.

   Poista