sunnuntai 29. toukokuuta 2016

88. DIY ötökkäloimi/napasuoja varsalle


Eläinlääkärin mukaan Fasun napa oli saatava peitettyä, jotta Fasu ei pääse näpläämällä saamaan ihoa uudelleen auki. Tiistaina taidettiin kokeilla apteekista ostettujen sidetarpeiden kanssa ja lopputulos ei ollut kovin pitävä. Paketti oli tippunut samana iltana pois. Onneksi meillä oli varasuunnitelma ja kaivettiin tallin vintiltä vanha verkkoloimi, jota lähdettiin leikkelemään sen mustan vasikkaloimen mukaisesti.
Ensimmäinen yritys suojata napa. Totaalinen epäonnistuminen :D

Mustassa vasikkaloimessa oli kiva malli, mutta nythän se on jo auttamattoman pieni Fasulle. Vasikkaloimi ei mene edestä liian alas ja antaa lapojen liikkua vapaasti. Siinä oli myös kätevä mahaläppä, mistä koko idea lähtikin. Pepusta se on n. 20 cm liian lyhyt, kun poika on vähän virahtanut pituutta. Tietysti leikattiin verkkokangasta pikkuisen enemmän, jotta saattiin isompi loimi. Sitten mallailtiin vähän Fasun päälle ja leikkelin vielä muutamasta kohdasta loimea hieman sopivammaksi. Otin leikatun verkkoloimen sitten mukaan ja menin tietysti heti äidin luokse, koska enhän minä osaa ommella itse mitään. Äidin kanssa mietittii hetki, että mitä tarvikkeita tarvittaisiin ja lähdettiin sitten kangaskauppaan. Tässä kohti meidän DIY loppuu, sillä jätimme loimen ommeltavaksi kangaskauppaan. Siellä loimi ommeltiin heti seuraavana aamuna ja sain sen haettua puolilta päivin. Hintaa ompelulle ja tarvikkeille tuli n. 20 euroa, joten ei todellakaan paha hinta! Loimesta tuli juuri sellainen, kuin oli tarkoituskin ja kangaskaupassa ymmärrettiin mitä hain takaa, kun selitin mahaläpästä.

Eli siis edessä on paksua (5 cm) tarranauhaa n. 15 cm pätkä, jotta siinä on tarpeeksi säätövaraa. Oikealla puolella on 4 ohutta (2 cm) tarranauhaa pystysuunnassa. Niitä on varmaan lähemmäs 30 cm per nauha, jotta säätövaraa on tarpeeksi. Tuossa alemmassa kuvassa pystysuunnassa olevista tarranauhoista näkyy vain puolet. Mahaläpässä on puolestaan paksua (5 cm) tarranauhaa vaakasuunassa. Tätä tarranauhaa on koko läpän pituudelta ja sen saa sitten kiinnitettyä haluaamansa kohtaan tuohon loimen kylkeen. Mahaläpässä on vielä alla kuminauhaa ommeltu läpän reunoihin, jotta läpästä muodostuu "pussi", joka piilottaa navan sisäänsä. Kuminauhaa on molemmilla puolilla läppää (edessä ja takana) noin 20 cm matkalla. Näin ollen varsa ei pääse kummaltakaan puolelta näpläämään napaa. Ilman kuminauhoja mahaläppä jäisi melko irtonaiseksi tai sitten se pitäisi vetää niin tiukalle, että se olisi koko läpän matkalta kiinni varsassa ja lytistäisi navan.

Samalla loimi toimii ötökkäloimena, nyt kun ötökät tuntuvat hevosia haittaavan. Ötökkämyrkkyä olen käyttänyt Grazilla, mutta varsalle en ole sitä hennonnut laittaa. Alla vielä muutama kuva loimesta molemmilta sivuilta ja edestä. Takaa se on leikattu vähän lyhyemäksi, koska ajattelimme että loimen ei tarvitse roikkua reunoilta häiritsevästi.  Fasu on kyllä ollut loimen kanssa todella sujut, eikä se ole haitannut sitä ollenkaan. Loimenhan on pitänyt nyt olla päällä yötäpäivää, koska muuta suojaa navassa ei nyt ole.

Kiinnityspuoli. neljä tarranauhaa pystysuunnassa ja paksu tarranauha vaakasuunnassa mahaläpässä.

Toinen puoli.

Tarrakiinnitys edessä.
Ja pysyy hyvin päällä myös vauhdissa!

Tällä hetkellä napa näyttää tältä, joten ainakin turvotus on laskenut ja napa ei ole enää yksi iso pallo :)


2 kommenttia:

  1. Hauskan näköinen loimi, mutta näyttää/kuulostaa toimivan hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajaa kyllä asiansa, vaikka onkin vähän kotitekoisen näköinen :)

      Poista