perjantai 22. tammikuuta 2016

58. Pakkaspäivät

Lenkin jälkeen, -30 astetta pakkasta
Pakkaspäiviä on nyt ollut monta viikkoa putkeen, mutta hepat tuntuvat pärjäävän ihan hyvin. Grazilla on sisällä tallissa kaulakappaleella varustettu fleeceloimi ja ulos se saa paksun toppaloimen fleecen päälle. Tamma saa aamu- ja iltapöperöiden kanssa paljon vettä ja ahmatti kun se on, niin kaikki menee mitä eteen laitetaan. Ennen sai olla tarkka ruuan kanssa, että ei laittanut ruokaan liikaa vettä, kun se ei sitten maistunut neitille. Nyt ei ole sitä ongelmaa ja samalla saadaan Grazi juomaan vähän nestettäkin. Lenkin jälkeen tietysti myös sankkojuotto kuuluu asiaan.

Viimeiset kaksi viikkoa Grazi on saanut vähän turhan paljon vapaata, sillä olen tehnyt itse töitä kirjaimellisesti yötä päivää kahden työn takia. Satuin saaman sijaisuuden ja samaan aikaan tein omia työvuorojani toisessa työpaikassa. No toisaalta vapaat eivät haitanneet, sillä pakkaset ovat oikeasti olleet niin kovat (monena päivänä -30 astetta), että tuntuu ettei ulkona tarkene olla. Loppukuusta pitäisi kuitenkin nyt vähän tormistautua Grazin kanssa ja viedä se lenkkeilemään useammin.

Tamman maha eilen illalla :)
 Menin eilen tallille ja otin Grazin käytävälle. Nappasin loimen pois ja menin katsomaan tammaa edestä päin. Huh mikä näky, tammahan on paisunut kolmessa päivässä taas hirveän paljon. Kuvasta ei näe oikeasti edes mahan oikeaa kokoa, mutta kyllä siitä pienen käsityksen saa siitä, että se näkyy molemmilta puolilta jo huomattavasti. Kauhistutti ihan, että uskallanko minä enää kiivetä tamman selkään ja käydä lenkillä selästä käsin. Laitoin heti Heidille viestiä ja Heidi vastasi, että eikun vaan jos tamma tykkää. No kyllähän se tykkää liikkua eikä vielä ole tähän asti sanonut ratsastajasta mitään, joten viltti selkään ja lenkille. Olen jotenkin tosi peloissani siitä, että teen jonkin virheen ja vahingoitan varsaa...

Vaikka ulkona oli pimeää, niin Grazi oli ihan rauhallinen. Lenkille lähtiessä se tuntuu tosi innostuneelta ja lähtee mielellään liikkeelle. Sen voi antaa mennä pitkällä ohjalla, sillä se hakee itse tasapainoa ja sopivan reitin (esim. poluilla tai alamäkeen) sekä vauhdin. Alamäkeen se haluaa ottaa muutaman raviaskeleen, mikä ehkä helpottaa alamäen laskeutumista. Aikaisemmin jarruttelin sitä ja se veti aina päänsä alas haluten enemmän ohjaa. Nyt päästän vain ajoissa ohjat löysiksi ja annan sen selviytyä alamäestä omalla tavallaan ja tamma pysyy tyytyväisenä niin ja jarruttaa takaisin käyntiin heti päästessään alamäestä pois. Loppulenkistä se saattaa sanoa, että nyt käännytään kotiin ja ei suostu enää lähtemään poispäin tallilta. Muutaman kerran olen saanut sen suostuteltua käymään vielä pienen lisälenkin, mutta usein annan sen kääntyä kotiin. Lenkit ovat kuitenkin pituudeltaan 20-40min, joten ihan sopivan pituisi kantavalle tammalle. Talutuslenkitkin ovat olleet 20-30min pituisia.

Ja 77 vrk laskurissa!

4 kommenttia:

  1. Ihan huoletta pystyt tammaa liikuttamaan vielä selästä käsin. Kyllä se hevonen sitten aikanaan itse kertoo, kun ei enää oikeasti halua liikkua. Meillä ainakin liikkuminen, joko selästä käsin tai taluttamalla, helpotti loppuvaiheessa myös tamman tissien pingotusta. Sen oli huomattavasti helpompi olla liikkumisen jälkeen. Omasta tammasta huomasi kyllä heti, kun hänen mielestään oli liikkumiset liikuttu. Hyvä kunto on hyvä asia myös varsomisen kannalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Olen vaan tosi ylivarovainen ja pitää vaan luottaa siihen, että tamma kertoo milloin on hyvä ja milloin ei :)

      Poista
  2. Onpas Grazin maha levinnyt sivuille! Millainenkohan varsa sieltä tulee, onko sinulla jotain toiveita varsan ulkonäön ja sukupuolen suhteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan niitä toiveita :) Yritän piirrellä vähän värimalleja ja saada tehtyä adiasta ihan oman postauksen.

      Poista