lauantai 15. lokakuuta 2016

106. Lokakuun tapahtumia

Alkanut kuu on mennyt niin nopeasti, että en ole edes blogin puolelle kerennyt päivitellä mitään. Kaikki tämän postauksen kuvat on ottanut Mai Photography.


Aloitetaan Grazista. Kuten olen aiemmin jo (ehkä?) maininnut, minulla ei ole varaa pitää kahta hevosta vieraassa tallissa. Yksi vaihtoehto olisi tietenkin ollut itsehoitotalli/kimppatalli, jossa maksettaisiin vain tilavuoraa + ruoka ja kuivikkeet. Olen Grazin kanssa ollut kahdessa tällaisessa tallissa ja opiskelijalle kyseinen tapa on ollut tosi hyvä edullisuutensa vuoksi. Tämä kuitenkin sitoo todella paljon ja tällä hetkellä minulla ei ole aikaa opiskelujen ja töiden ohella tehdä sellaista määrää tallivuoroja, jotka itsehoitotalli/kimppatalli vaatii. Toinen syy itsehoitotalliin/kimppatalliin menemisestä on se, että haluan ammattilaisen ja varsoista kokemusta omaavan henkilön käsittelevän varsaa näin alussa. Myöhemmin, kun varsa on oppinut hevosen tavoille ja se on kenties ruunattu, niin kimppatallin mahdollisuus on taas auki. En myöskään varsan kanssa haluaisi lähteä tallilta, missä olemme nyt, koska siellä on hyvät tilat, ihanat autottomat maastoreitit, pitkät tarhausajat, pihattomahdollisuus, tulossa Fasun ikäisiä kavereita yms.

Jotain tammalle piti kuitenkin keksiä. Tamman myynti ei ole missään vaiheessa ollut vaihtoehtona. Tälle ihanalle tammalle varmasti löytyisi oikein hieno koti jostain, mutta minusta on hirveää ajatella että myyty on myyty ja sen elämään ei voi enää vaikuttaa. Grazi on mielettömän rehti hevonen ja haluaa miellyttää ihmistä viimeiseen asti. Se siis luultavasti puksuttaisi menemään, vaikka se olisi kuinka kipeä tahansa. Olen itsekin tämän kokenut, kun "uutena" hevosenomistajana en osannut lukea hevosta oikein. Hevosta on kuitenkin kuntoutettu eläinlääkärien ohjeiden mukaan ja ennuste on aina ollut jonkin asteisesta käyttöhevosesta. Tamma on minulle niin rakas ja olen kokenut se kanssa niin paljon, että en halua harteilleni sitä tunnetta, että en voi antaa tammalle arvoistaan loppua jos ja kun se sen tarvitsee.

Vaihtoehdoksi jäi siis tamman ylläpitoon antaminen. Näin saisin juoksevat kulut pois itseltäni ja hevosen omistajuus säilyy silti minulla. Jo ennen varsan syntymistä minulla oli muutama paikka ehdolla, jonne Grazi mahdollisesti pääsisi ylläpitoon tarvittaessa. Kun varsa syntyi ja tamman ylläpidon järjesteleminen alkoi kolkutella ovella Roosa ilmaisi kiinnostuksensa ottamaan Grazin puoliylläpitoon. Tämä oli loistava idea, sillä oli ihana ajatella tamman jäävän sellaiselle ihmiselle, joka tiesi tamman jo etukäteen ja osasi toimia tamman kanssa. Aloinkin järjestellä toista ylläpitäjää tammalle ja laitoin Fb:hen ilmoituksia. Sain yhden yhteydenoton ja alustavasti sovimme pitävämme yhteyttä lähempänä vieroitusta. Ylläpitäjäehdokas kävi kokeilemassa Grazia kaksi kertaa ja nyt lokakuun alusta hän ja Roosa aloittivat Grazin ylläpitäjinä. Ja mikä parasta, tamma jäi omalle tallille ja saan nähdä sitä aina tallilla käydessäni. Paras mahdollinen vaihtoehto siis ja toivon, että tämä yhteistyö jatkuu ensi vuonnakin! :) Minulla on jossain vaiheessa tavoitteena saada oma talli pihaan ja toivon pystyväni  tuomaan silloin Grazin ja Fasun omaan talliini. Toivon siis, että siihen asti saan järjestettyä Grazin ylläpidon muualla tai mahdollisesti saan sellaisen työpaikan että pystyn elättämään kahta hevosta. Tulevaisuus sen kertoo sitten, miten hommat etenee.

Nyt minulla ei siis ole omaa ratsastettavaa hevosta, blogin puolella ei siis enää tulla näkemään hirveästi Grazia.  Mutta onneksi on paljon muita hevosia joilla pääsen ratsastamaan, pikaisesti laskemalla niitä on ainakin viisi, osa viikoittaisia ratsastettavia ja osa satunnaisempia. Pysyypähän ratsastustaito yllä. 


Lokakuun alusta Grazi ja Fasu muuttivat virallisesti erilleen, myös päiviksi. Aiemmin Fasu ja Grazi ovat olleet yöt erillään ja päivät samassa tarhassa. Syyskuun lopulla kokeiltiin totuttaa Fasua vanhemman ponin kanssa samaan aitaan vähäksi aikaa kerrallaan (muutamia tunteja), sitten puoleksi päiväksi kerrallaan ja nyt lopulta lokakuussa koko päiväksi eri aitoihin. Tämä tehtiin sen takia, että ylläpitäjät saavat hevosen ongelmitta pois tarhasta ja minun/tallinomistajan ei tarvitse olla auttamassa varsan takia. Aamuisin Fasu on saanut piipahtaa Grazin karsinassa juomassa maitoa ja sen jälkeen se on tyytyväisenä mennyt ponin kanssa samaan tarhaan. Grazi ja Fasu ovat toistaiseksi viereisissä tarhoissa ja yöt viereisissä karsinoissa. Tarhausjärjestelyissä on välillä ollut poikkeuksia, mutta pääosin ollaan toimittu edellä mainitulla kaavalla. Vähän takapakkia on tullut siinä, että kun poika tai mamma lähtee tarhasta niin toinen alkaa huutamaan toisen perään. Tilanne on kuitenkin jo rauhoittunut hieman ja toivottavasti rauhoittuu tästä vielä lisää. Tai oikeastaan eihän se varmaan takapakkia ole, vaan tavallista vieroitettaville hevosille.Viime viikolla Mai kävi valokuvaamassa Grazia ja Fasua. Kaikki tämän postauksen kuvat on siis otettu viime keskiviikkona. Mai otti taas ihania kuvia ja niitä riittää moneen postaukseen. Kuvauksen ajaksi päästettiin Grazi ja Fasu samaan aikaan kentälle, sillä ei tuntunut hyvältä ajatukselta juoksuttaa pelkästään varsaa kentällä yksin.

Tämän viikon keskiviikkona oli puolestaan Fasun toinen vuolu ja se sujui Super hyvin! Jos viime kerralla pojalla oli kevyt etupää, niin nyt ei siitä ollut tietoakaan. Muutaman kerran se yritti hypätä eteenpäin, kun kiukutti pitää jalkaa ylhäällä eikä sitä saanut laskettua, mutta varsa ei kertaakaan hypännyt pystyyn tai yrittänyt riehua vuolun aikana. Kavioista otettiin vain todella vähän pois. 

Poika sai toissapäivänä matolääkkeen kolmatta kertaa. Sain kaverin pitämään Fasua kiinni, mutta madotus oli kyllä mahdottoman helppoa. Tuubi suuhun ja ruutta pohjaan. Varsa ei vastustellut tai yrittänyt lähteä mihinkään. Olisin saanut sen varmaan madotettua yksinkin. Nyt sitten kysellään eläinlääkäriä tallille, että saataisiin rokotusohjelma aloitettua. Varsaahan voi alkaa rokottamaan 6 kk iässä ja tallilla on muillakin tarve eläinlääkärille, niin sama laittaa samaan syssyyn pojalle rokote. Tunnistajakaan ei ole vielä käynyt ja ilmeisesti meidän alueella tunnistukset aloitetaan vasta loka-marraskuussa. Saas nähdä milloin tunnistaja siis saadaan tallille. 


2 kommenttia:

  1. Hienoja kuvia! Ja hieno juttu on myös se, että Grazille pääsi ylläpitoon tutulle paikalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olen tosi onnellinen että tamman ylläpito järjestyi niin hyvin :)

      Poista