Graziella


Kesä -12

Grazi on Puolassa vuonna 2005 syntynyt, Suomeen tuotu trakehnertamma.


Luonteeltaan Grazi on erittäin kiltti ja on se melko fiksukin, kun hoksaa uudet jutut tosi nopeasti.
Aloin itse hoitamaan, ratsastamaan ja kilpailemaan Grazilla, kun se oli vielä edellisellä omistajalla. Tämä tapahtui muistaakseni tammikuussa 2012. Päästiin hyppäämään silloin erinäisten valmentajien (mm. Henrik Ehnrootin, Dominique Barthelaixin ja monen muun hyvän valmentajan) silmän alla.
Kilpailtiin aluetasolla 80-100cm luokissa ja valmentauduttiin esteillä ahkerasti. Hyviä sijoituksiakin tuli kilpailuista. Kävin ratsastamassa tammalla noin 1-2 kertaa viikossa.

Talvi -13

Ostin Grazin omaksi vuoden 2013 helmikuussa. Kerkesin kilpailla tammalla muutaman 110cm luokan harjoituskisoissa ja yhdet koulukilpailut, kun tamma loukkaantui ja joutui pitkälle sairaslomalle. Sillä revähti selästä selkäjänne ja pitkän selkälihas. Lisäksi tämän kaiken seurauksena tammalta havaittiin kinnerpatti ja myöhemmin kärsittiin vielä kaviopaiseestakin. Selän hoitoon ja erinäisien vaivojen paranteluun käytettiin aikaa noin puolitoista vuotta, jonka aikana selkä sai parantua rauhassa. Hyppääminen jäi noin vuodeksi kokonaan unholaan, kuten rankempi koulutreenikin. Arki koostui maastoilusta ja kevyestä ratsastelusta. Tässä aikana aloiteltiin kaulanarun kanssa treenailu mm. menemällä ensin pelkillä päitsillä ja riimunnarut ohjina, harjoittelemalla painoapujen kuuntelemista ja "länkkärityyliä", eli paineen väistämistä kun ohja koskee kaulaa.

Voi sitä onnea, kun päästiin tamman kanssa vielä palailemaan kilpakentille vuonna 2014. Kävimme kerran aluerenkaan kenttävalmennuksessa Aron tilalla Tervossa. Tamma sai hirmuisesti kehuja ja se oli elämänsä ensimmäisillä maastoesteillä ihan liekeissä ja hyppäsi kaiken mukisematta. Tästä innostuneena käytiin Harjun aluekenttäkilpailuissa menemässä harrasteluokka, jossa kouluprosentit olivat parhaat mitä ollaan saatu (yli 60%), 80cm esteiltä 0vp ja maasto-osuudelta yksi kielto. Sijoitus oli luokan puolivälissä.

Lisäksi hypättiin kotikisoissa 90cm ihanneaikaluokka, jossa sijoitus oli 2. ja Sorsasalossa aluekisoissa A.2.0-arvostelulla oleva 90cm luokka josta sijoitus oli jaettu 1. Kesällä käytiin myös harkkakisoissa hakemassa HeC-luokasta voitto ja meidän ennätysprosentit.

Loppukesästä kilpailtiin vielä kenttävalmennuksessa Arossa ja kokeiltiin mm. helpon luokan esteitäkin. Lisäksi vielä seuramestaruudet ja  hallikisat alkusyksystä, joissa mentiin 80cm ja 90cm, ja melkein sijoituttiinkin. Seuramestaruuksista napattiin tuurilla senioreiden pronssia.

Loppukesä -14

Loppukesä -14
Kevät -15

Grazin oli kuitenkin parempi jäädä eläkkeelle kisakentiltä. Tein päätöksen, että yritämme astuttaa Grazin keväällä 2015.  Blogista pääsee seuraamaan varsaprojektia vuodelta 2015 asti selailemalla vanhoja postauksia. 
14.4.2016 Grazi varsoi läsipäisen orivarsan orista French Match Ask. Kaikki ei mennyt ihan putkeen varsomisessa, mutta molemmat selvisivät. Varsan nimeksi tuli Facilier, eli tutummin Fasu. Kesällä 2016 Grazilla oli terveysongelmia ja se vieroitettiin varsasta lokakuun alkuun mennessä kokonaan. Lokakuusta 2016 eteenpäin annoin Grazin ylläpitoon omalle tallillemme. Olin tosi tyytyväinen, että tamma pääsi liikkeelle ja se sai enemmän huomiota, kuin mitä se olisi minulta saanut kun Fasu tuli kuvioihin.

Varsaprojekti sai jatkoa vuonna 2018-2019, kun Grazi siemennettiin orista Levisonn kesällä 2018. Viimeinen siemennys tapahtui 13.06.2018 ja täten edellistä tiineyden kestoa mukaillen laskettu aika oli 20-23.05.2019. Grazi varsoi kauniin tammavarsan 13.05.2019. Varsominen oli jälleen kerran hankala, mutta kaikki päättyi onnellisesti. Kirjoitin myös tästä varsomisesta blogiin postauksen.

13.05.2019

kesäkuu -19

4 kommenttia: