lauantai 3. kesäkuuta 2017

125. Juoksutusta liinassa ja irtona


Keskiviikkona piipahdettiin tallilla käsittelemässä Fasua. Ajatus oli harjoitella näyttelyitä varten talutusjuttuja. Pojalla oli kuitenkin sen verran virtaa, että koin paremmaksi juoksuttaa vähän aikaa liinassa ja sen jälkeen päästää irti riekkumaan. Samalla sain otettua vähän kuviakin. Vain puoli tuntia kentältä poistumisen jälkeen vettä tuli kuin saavista kaatamalla. Hyvä ajoitus siis ;)

Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että Fasu on tullut hyvin äitiinsä ja on vaikea lihotettava. Se syö 3 kertaa päivässä väkirehuja ja heinää se saa niin paljon, kuin vaan jaksaa syödä. Lisäksi se on tällä hetkellä puoli päivää laitumella syömässä vihreää. Ei se minun silmääni vielä liian laihalta näytä, ja sillä on kuitenkin lihaksia ihan hyvin, mutta saisi sillä silti enemmän pyöreyttä olla. Tosin taas kasvuvaihekin saattaa nyt selittää osaltaan tätä hoikkuutta. Mielestäni kuitenkin viikossa on jo tapahtunut muutoksia pojan ulkonäössä ja katsotaan miten tuo vihreä nyt poikaan alkaa vaikuttaa. Karva ainakin kiiltää hienosti :) Tarvittaessa sitten lisäruokaa kehiin.

Tässäpä siis kuvia irtojuoksutuksesta ja liinassa juoksutuksesta. Päässä muuten uudet suitset (kokoa cob!), jotka ostin käytettynä kirpparilta 12,5 eurolla. Hyvä löytö :) Turpahihnaa joutuu vielä vähän fiksailemaan ja ehkä tekemään siihen muutaman reiän lisää, että saa sen vähän korkeammalle. Muutenkin turpis on aika löysällä, kun meinasi herralla mennä hermot, kun sovittelin suitsia käytävällä. Muutenkin, vähän ajan sisään on pitänyt ottaa tehokuurina suitsimista. Oli nimittäin välillä aika hankala homma :P

Liinassa poika toimii vaihtelevasti. Ollaan menty käskystä käyntiä ja ravia. Laukat tulee oikeastaan sitten Fasun omasta halusta. En ole patistanut sitä laukkaamaan ympyrällä, enkä mielelläni annakaan pienellä ympyrällä montaa kierrosta painella. Välillä painellaan ristilaukkaa ja välillä nätisti myötälaukkaa. Kehun paljon, kun Fasu kulkee rauhallisesti tasaisen kokoisella ympyrällä. Olen juoksuttanut päitsillä ja suitsilla. Päitsillä tuntuu välillä, että en saa oria pideltyä jos se ottaa suunnan ulos ympyrältä. Suitsilla (ja deltalla) taas kun painetta tulee kuolaimeen (kun varsa yrittää livistää) se jarruttaa tosi voimakkaasti pojan menoa. Suitsilla hallinta on parempaa, mutta Fasu selvästi vielä vierastaa kuolainta ja kuolaimen antamaa tuntumaa. Aion kyllä jatkossa juoksuttaa suitsilla, juurikin tämän hallinnan takia.
Myös varsan kesähuolto on nyt tehty. Torstaina oli rokotus ja tänään madotus. Nyt sitten siirrytään aikuisten rytmiin rokotuksissa ja madotuksissa. Tänään pojalla oli naarmu etusääressä, jonka kohdalta jalka oli vähän turvonnut. Se kuitenkin liikkui ihan puhtaasti. Seuraillaan nyt, ettei haavasta kehity impparia. Grazi ei ainakaan ole mikään hirmu herkkä imppareille, joten toivottavasti poikakaan ei olisi. Käytiin myös tekemässä vähän seuraamisharjoituksia kentällä narussa ja irti. Hienosti poika seurasi minua myös ilman narua!

Nyt nukkumaan, kun huomenna täytyy virkeänä olla estekisoja tuomaroimassa. Muutenkin aikaisia aamuja takana ja olin jo monta tuntia sitten valmis menemään nukkumaan, kun rytmi on niin omituinen :D

4 kommenttia:

 1. On se vaan nätti! Niin ne on päinvastaiset ongelmat näiden puttejen kanssa. Ei tarvi kuin puhua ruuasta ja ne turpoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Välillä toivois, että noikin hieman helpommin lihois. Grazin olen saanut kerran oikeasti lihavaksi, kun se oli totaalilomalla selän takia 1kk samalla se oli vihreässä ja söi edelleen kilpahevosen ruoka-annoksia. Ja nyt ähkyn takia en edes uskalla alkaa syöttämään sellaisia määriä väkirehua...

   Poista
 2. Kapsoni on ehdottomasti paras nuorten hevosten (ja vanhempienkin) juoksutukseen! Enemmän kontrollia kuin päitsillä mutta et pilaa nuoren suuta kiskomalla kuolaimesta. Useimpiin kapsoneihin saa myös klipseillä kuolaimet kiinni, joten nuori saa totutella kuolaimeen samalla mutta siihen ei kohdistu vetoa. Asetus ja taivutus tulee myös nätisti opittua kapsonilla :) Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea! En tullut edes ajatelleeksi kapsonia, sillä mulla ei ole ikinä sellaista ollut käytössä.

   Poista