keskiviikko 7. syyskuuta 2016

103. Vieroitus aloitettu

Varsan vieroituksesta olen lukenut ja kuullut erilaisia versioita. Jotkut erottavat varsan ja tamman kerralla ja jotkut puolestaan antavat niiden olla pidempään kuin 6 kk yhdessä. Meillä mennään vähän leppoisammalla vieroituksella.
Nauttimassa syyskelistä <3

Viikko sitten keskiviikkoiltana menin tallille vahtimaan Fasun ensimmäistä iltaa omassa karsinassaan. Otimme hepat sisälle noin seitsemän aikoihin. Tallinomistaja talutti Grazin tallin päädyssä olevaan karsinaan ja me jäimme Fasun kanssa matkalla Grazin viereiseen karsinaan. Fasun karsinassa ei ole ikkunaa ja siinä on kolmella puolella kalterit kattoon asti, joten varsa ei voi päästä kiipeämään karsinasta pois. Grazi puolestaan sai ikkunan, josta se tyytyväisenä aloitti heti kyyläilemään, mitä ulkona tapahtuu. Molemmat siis vaihtoivat pikkutalliin vieroituksen ajaksi, jotta saimme ne vierekkäisiin karsinoihin, josta ne näkevät toisensa kaltereiden välistä.

Varsa meni karsinaan kiltisti, mutta älysi sitten että mamma meni jonnekin muualle. Minun piti aika nopsaan päästä karsinasta pois, ilman että Fasu tunki ulos samalla ovenavauksella. Sitten alkoi ympyrän pyöriminen, huuto ja nurkkien kuopiminen. Yrittipä poika kerran nousta seinää vasten pystyynkin ja purra kaltereita. Toisella puolella karsinanaapurina oleva islanninhevonen ei kiinnostanut varsaa ollenkaan, kun kaikki huomio oli kiinnittynyt siihen, mitä mamma teki. Grazi oli rauhallinen koko illan ja näin ollen varsakin rauhoittui aikansa pyörittyään. Silti aina, kun Grazi kiersi karsinan ympäri tai vaihtoi asentoaan, tuli Fasulle hätä ja pyöriminen alkoi uudelleen. Kävin jossain vaiheessa kokeilemassa muutamaa tallilla olevaa pienempää loimea (115cm), joita saan käyttää Fasulle siihen asti, että sen omat loimet ovat sopivan kokoisia. Varsa vähän pyöri loimensovituksessa, mutta yllättävän kiltti se oli siihen nähden, että se oli ensimmäistä kertaa mammasta erossa tällä tavalla.
Kun tämä loimi on hitusen iso vielä :D
Seurasimme varsan touhua puolitoista tuntia tallinomistajan kanssa. Lopulta varsa rupesi syömään heinää (Grazin puolelta heinäverkosta, sillä omat lattialla olevat heinänsä se oli sotkenut jalkoihinsa). Tallinomistaja lupasi vielä myöhemmin käydä katsomassa, mitä varsa puuhaili. Yö oli ollut rauhallinen ja aamulla Fasulla ei ollut edes kiire päästä mamman luokse.
Seuraavana iltana kävin myös ottamassa hevosia sisälle, jotta voisin seurata miten nopeasti Fasu rauhoittuisi. Se käveli nätisti karsinaan ja sain ottaa rauhassa päitset pois ja poistua karsinasta ilman, että se tunki perässäni ulos. Varsan käytöksessä oli selvä ero edelliseen iltaan, sillä se kävi muutaman ympyrän tekemssä ja rauhoittui melkein heti syömään heinää ja väkirehujaan. Kävin välissä ratsastamassa yhden toisen hevosen ja palasin sitten omieni luokse. Kävin karsinassa harjaamassa Fasun ja nostelemassa sen jalat. Varsa käyttäytyi varsin mallikkaasti, eikä pyörinyt ollenkaan harjauksen aikana.


Päivät Grazi ja Fasu ovat samassa tarhassa ja yöt siis erillään. Päivisin olen käynyt taluttelemassa Fasua tallinpihalla, niin että mamma on jäänyt tarhaan. Ei me kauhean kauas olla menty, mutta kuitenkin Fasu lähtee kiltisti kanssani kauemmas mammasta. Ideana oli kokeilla laittaa Fasu yhden poniruunan kanssa samaan tarhaan, kun Grazia ja Fasua aletaan pitää erillään myös päivisin. Aluksi tietysti pienempiä aikoja, jotta Fasu pääsisi tutustumaan tähän sille täysin uuteen tuttavuuteen. Pitää yrittää ottaa kamera mukaan tallille, silloin kun pojat laitetaan ensimmäistä kertaa samaan aitaan.


6 kommenttia:

 1. Vieroitus on niin sydäntä repivää aikaa. Vaikka se menisi hyvin, teki sen tyylillä millä tahansa. Silti voi niisk =D Tsempit Fasulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se :) Mutta onneksi tämä poitsu ottaa asian tosi hyvin. Ja onhan niitä aiemminkin pidetty erillään, kun Grazilla on käyty ratsastamassa. Ja tämän päivän ilouutinen on se, että tallille on ehkä tulossa samanikäisiä varsoja pojalle kaveriksi jossain vaiheessa :)

   Poista
 2. Meillä tehtiin vieroitus samalla tavalla, että ensin yöt yksin omassa karsinassa ja päivät äipän kanssa. Se lopullinen vierottaminen oli kyllä emälle hankalampaa kuin varsalle, mutta viikossa rauha palasi talliin. Tuo yöt erillään oleminen oli kummallekin osapuolelle heti alusta asti ihan ok.
  Samanikäinen seura on kyllä ihan huippua, jos sellainen on mahdollista. Meillä oli ekan kesän ikätoveri laitumella ja sen jälkeen on onneksi ollut tuo shettis, mikä on kyllä oiva leikkikaveri ja samalla myös kurinpitäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että lopullinen vieroittaminen tulee olemaan meillä Fasulle hankalampaa kuin mammalle. Tosin en tiedä, jos poika saa oman lauman muista nuorista niin silloin homma voi olla helpompi. Fasu on vähän omalaatuinen siinä, että kaikki mitä hän haluaa tehdä itse (jäädä talliin, kun mamma menee ulos, seikkailla pihalla kun mamma on laitumella..) on ok, mutta sitten kun hän joutuu tekemään jotain niin se on välillä kauheaa. Toivon siis, että varsa kiinnostuisi itse tekemään tuttavuutta uusiin kavereihin ja näin ollen haluaisi oma-aloitteisesti olla kamujen kanssa enemmän kuin mamman. Saas nähdä :)

   On meillä sitten varalla se poniruuna, jonka kanssa poitsu voidaan laittaa samaan. Toivotaan nyt kuitenkin, että saataisiin omanikäistä seuraa ainakin talven yli.

   Poista
 3. Mitä etua on näin aikaisin vieroittamisesta? Tai siis eikös tää ole jotain 4-5kk, miksei sen annettu rauhassa.kasvaa sinne puoleen vuoteen, ennen kuin alettiin erottaa, mistä hoppu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt oikeastaan tiedä onko siinä sen kummempaa etua kuin 6 kk ikäisenä vieroittamisessakaan. Vieroittamisen aloittamiseen oli meillä monta syytä. 6 kk ikä ei ole mikään kiveen kirjoitettu sääntö, vaan varmasti jokaista vieroitusta voidaan katsoa tapauskohtaisesti.

   Fasu on tällä hetkellä todella iso ja omatoiminen varsa, se on myös välillä todella raisu Grazia kohtaan ja on jatkuvasti kimpussa kiusaamassa ja nahisemassa. Grazilla on tällä hetkellä terveyden kanssa ongelmia ja ajattelimme, että sen olisi hyvä saada välillä levätä rauhassa. Ainakin tällä hetkellä näyttää, että Grazi on yleisilmeeltään päivisin paljon virkeämpi, kuin ennen vieroittamisen aloittaista.

   Näyttää myös siltä, että Grazilta ei oikein tule enää maitoa ja se on ollut todella kiukkuinen Fasulle, kun oripoika yrittää käydä juomassa. Muutenkin tamma on alkanut komentaa poikaa huomattavasti enemmän, joten olettavasti se alkaa jo itsekin hieman vieroittaa omaa varsaansa.

   Yksi syy on myös se, että lokakuun alusta Grazi saa ylläpitäjän/lähtee ylläpitoon, joten silloin se ei voi enää olla varsan kanssa.

   Fasu syö yksin hyvin ja se ei ole laihtunut ollenkaan vieroittamisen aloittamisen jälkeen. Varsa vaikuttaa iloiselta ja energiseltä, eikä ollenkaan stressaantuneelta nyt kun yöt omassa karsinassa on tullut rutiiniksi. Meillä ei missään nimessä käynyt mielessä laittaa niitä täysin erilleen, kun varsa on vasta 5 kk ikäinen, vaan ne saavat vielä monta viikkoa olla päivisin samassa tarhassa.

   Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi :)

   Poista