keskiviikko 27. tammikuuta 2016

59. Varsan ulkonäkön arvuuttelua

Päivät vaan vähenee huimaa vauhtia ja kohta ollaankin jo jännän äärellä, kun aletaan kyttäämään, milloin tamma varsoo. Sitä ennen kuitenkin vähän tulevan varsan ulkonäön arvuuttelua. Hevosen perusväreinähän on musta, ruunikko ja rautias. Geenit sitten säätelevät punaisen ja mustan pigmentin määräytymistä ja näkymistä karvapeitteessä ja näin saadaan lopullinen väri.

Varsan molemmat vanhemmat ovat perusväriltään ruunikkoja. Emä on punaruunikko ja isä mustanruunikko. Vähemmän geeneihin ja alleeleihin perehtyneenä uskallan kuitenkin sanoa, että suurimmaksi osaksi tulevan varsan väriin vaikuttavat siis A/a- ja E/e-alleelit, joiden yhdistelmien mukaan väri sitten määräytyy. Alleelit taidetaan usein ilmoittaa pareittain. Mustan värin säätelygeeninä toimii E, jonka ilmetessä karvaan tai jouhiin ilmenee mustaa pigmenttiä. Ruunikon säätelygeeninä toimii puolestaan A. Ruunikolle riittää alleelipariin yksi A-geeni, jotta karvan väristä tulee punainen, eikä musta, sillä A on vallitseva E:hen verrattuna.

Lisää voi käydä lukemassa esimerkiksi SAHYn 2007 julkaisemasta artikkelista.

Graziella

French Match Ask (piirroskuva)

Kuvan greyscale ja lineart: EscyKane


Laitoin isän ja emän värit Coat Color Calculatoriin ja koska en tiedä vanhempien geeneistä sen enempää, en pystynyt rajaamaan tulosta sen tarkemmin. Jos tietäisin varmaksi, miten geenit tammalla tai orilla menevät, olisi saanut tarkemman tuloksen. Laskuri ilmoitti kuitenkin, että:

87.89% -
Bay (ruunikko)
6.25% -
Red (Chestnut/Sorrel) (rautias) 
5.86% -
Black (musta)

Laskuri mukaan Bay (ruunikko) syntyisi seuraavista yhdistelmistä:

EE/AA
Ee/AA
EE/Aa
Ee/Aa

Red (Chestnut/Sorrel) (rautias) syntyisi puolestaan seuraavista yhdistelmistä:

ee/AA
ee/Aa
ee/aa

Black (musta) puolestaan syntyisi seuraavista yhdistelmistä:

Ee/aa
EE/aa

Kuvien greyscale ja lineart: EscyKane
Voisimme siis olettaa, että pohjaväriltään varsasta tulisi ruunikko. Ruunikossakin on kuitenkin niin monia eri sävyjä, että tiedä nyt sitten tuleeko sieltä punaruunikko vai mustanruunikko. Toivoisin kovasti mustaa tai mustanruunikkoa, mutta musta voi olla niin epätodennäköinen, että toivon toiveeni siirtyvät mustanruunikon kohdalle. Toki Grazinkin värinen varsa on ihan hieno, mutta jostain syystä tummempi olisi enemmän mieleeni.

Merkkien puolesta tällainen olisi itse täydellisyys<3 Mustanruunikko tai musta ja neljä pitkää sukkaa sekä läsi, mutta tällaisesta varsasta saan varmaan vain unelmoida.


Lähempänä totuutta voisi olla mustanruunikko muutamalla vähän lyhyemmällä sukalla ja läsillä. Myös tämä olisi kyllä unelmien täyttymys.

Yksi mahdollisuus on tietenkin punaruunikko muutamalla sukalla ja pienemmällä päämerkillä tai aivan toisin päin, eli isommalla päämerkillä ja pienemmillä sukilla. Tämä on näistä esimerkkikuvista vähiten mieleeni, sillä haluaisin oikeasti jotain vähän "erikoisempaa".

PikkuGrazi<3 Kelpaa! Iso päämerkki, punaruunikko, sukat takajaloissa. Sehän olisi kuin ilmetty emänsä.
Tai sitten enemmän isukin näköinen? Mustanruunikko, pieni tähti ja yksi sukka. Kelpuuttaisin tämän kyllä, sillä onhan se mustanruunikko.
6 kommenttia:

 1. Aivan ihania kuvia, mahtava idea! :D Itse yritin piirrellä, olisi ollut helpompaa käyttää valmiita linejä ja lopputulos olisi (voinut;) olla näinkin kiva. :) Hauska nähdä, minkä värinen varsa sieltä tuleekaan! Voisi melkein heittää omaksi veikkaukseksi emän värisen punaruunikon, kauniin tammavarsan, jolla yksi sukka takajalassa ja piirto päässä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogissasi ollut postaus antoi kyllä inspiraatiota tämän toteuttamiseen :) Ensin ajattelin piirtäväni kaiken itse, mutta laiskuus ja kiire iskivät ja päädyin "valmiskuviin".

   Poista
 2. Oi miten söpöjä varsakuvia :) Kaikki nuo värit sopisivat mielestäni varsalle oikein hyvin, musta/tummanruunikkopohjaisista tosin pidän itse enemmän. Geenipohdintaasi täytyy kyllä korjata hieman, kun olit ilmeisesti sekoittanut A:n ja E:n keskenään. E-lokus säätelee sitä, mmuodostuuko hevosella mustaa pigmenttiä vai ei. E sallii mustan pigmentin muodostumisen, e taas ei salli sitä. Näin ollen EE ja Ee hevosilla voi esiintyä mustaa karvaa/jouhia, kun taas ee on rautias, koska mustaa pigmenttiä ei muodostu. A-lokus taas määrittelee onko hevonen ruunikko vai musta. AA ja Aa tuottavat ruunikon, aa mustan. Mikäli E-lokuksessa ovat alleelit ee, A-lokuksen vaikutus ei luonnollisestikaan näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kaivelemassa vähän lisää lähteitä ja niinhän se olikin, että olin kirjoitellut ihan omiani. Korjailin tekstiä, kiitos kun huomautit! :)

   Poista
 3. Kiva postaus, ihania piirroksia!

  Olisipa ihan mielettömän upea tuo mustanruunikko tai musta ja neljä pitkää sukkaa sekä läsi. Myös tuo ruunikko isoilla merkeillä olisi hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustanruunikko tai musta noilla merkeillä olisi kyllä ihan unelmien täyttymys :)

   Poista