torstai 8. lokakuuta 2015

46. Tiineys 150vrk eli 5kk

Laskurin mukaan 150 vrk tuli täyteen jo 1.10, mutta jos kuukausia lasketaan, niin 6.10 saatiin virallisesti 5 kk tiineyttä täyteen. Näinollen vuorossa on ensimmäinen virusabortti- eli herpesrokotus.
 
Ulkonäöllisesti tamman masu on kasvanut kyllä viidessä kuukaudessa ihan huomattavasti ja se on laskeutunut alaspäin. Olkoonkin sitten heinä tai varsa, joka on massua kasvattanut, niin tamma on silti paksummassa kunnossa kuin 5 kk sitten.
 
Olenkin jo muutamaan otteeseen maininnut tamman hurjan ruokahalun. Neiti, joka oli ennen niin nirso ruokaa kohtaan, että edellispäiväinen heinä verkossa ei maistunut eikä ilta ja aamuruokia voinut syödä jos seassa ei ollut melassileikettä lisämauksi, niin nyt menee ihan kaikki mitä eteen laittaa. Tarhaan taluttaessa turpa on kokoajan menossa maata kohti ja tamma on haukkaamassa ruohoa suuhun. Myöskin heinäpaalin ohi kävellessä heinäpaalista on otettava maistiainen mukaan. Nyt on jo ihan hieman lisätty väkirehujen määrää, mutta joskus marras-joulukuussa ostan varmaan sitten ihan jotain tammarehua lisukkeeksi. Grazi nimittäin ihan varmasti tarvitsee lisärehua lopputiineyden ajaksi, sillä se laihtuu todella helposti.
 
Tässä vertailukuvat rakenteesta ihan 30 vrk asti :) Ylimmäisenä tuorein kuva ja siitä sitten kuukausi kerrallaan alaspäin.
150vrk
120vrk
90vrk
60vrk
30vrk

150 vrk jälkeen varsa alkaa kasvaa huomattavaa vauhtia. Maaningan oriaseman sivuilla kerrotaan, että 150 vrk:n jälkeen varsa aloittaa nopean kasvun vaiheen ja painoa voi tulla 2-3 kilosta alkaen noin 250g päivässä. Minusta tämä on aika paljon, sillä viikossa varsan paino nousee 1,5 kiloa. Näkyvissä ovat silmäripset, luuston osat sekä suurimpien elimien osat. Toisen lähteen mukaan sikiö olisi noin jäniksen kokoinen.
 
Liikuttelen Grazia nyt melko kevyesti. Ei mitään turhia hikitreenejä, eikä kentälläkään pyöritä kuin max 30 min kerrallaan. Maastossa mennään rennosti ja hevosen omaa vauhtia kuunnellen. Joulun aikoihin varmaan sitten tulee radikaalimpi muutos liikutukseen, mutta siitä sitten myöhemmin. Voihan se olla, että joudutaan siirtymään vielä kevyemmälle ajateltua aiemmin.
 
Jännää tämä odottaminen. Toivoisin vain, että aika kuluisi nopeammin! Kun ajattelee, että seuraavaksi onkin kohta jo joulu ja joulusta enää n. 3 kk ja siinäpä se sitten olisi h-hetket  käsillä. En malta odottaa<3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti