keskiviikko 5. elokuuta 2015

35. 90vrk ultra ja hyvät uutiset jatkuu!

Eilen oli siis odotettu päivä Grazin ultran takia. Soitin jälleen aamulla oriasemalle ja minua jännitti tosi paljon, vaikka aikaisemmin soittaminen on ollut ihan helppoa! Saatiin aika ja oriasemalle oli suunnistettava kahden ja kolmen väliin. Aamupäivällä meillä ei siis ollut kiire tallille, joten käytiin Heidin kanssa kaupungilla ja jouduttiin säätämään autojen kanssa. T oli lähtenyt aamulla töihin vetoautolla ja meidän piti käydä siis vaihtamassa autoja, jotta saatiin vetoauto käyttöön. Soitin välissä isällekin, että saadaanko auto lainaan, mutta se olikin äidillä käytössä. Onneksi saatiin auto vaihdettua puolen päivän jälkeen ja kerettiin käydä syömässä meillä ennen kuin lähdettiin tallille.
 
Tallilla traileri auton perään ja hepalle pikaharjaus sekä suojitus. Sitten tamma kyytiin. Grazi on nyt muutaman kerran lähtiessä ollut hieman hankala lastattava. Tai siis hankala ja hankala, se ei ensimmäisellä kerralla suostu kävelemään suoraan koppiin, vaan jumittaa hetken ja lähtee kääntämään peppua oikealle. Sitten kun joku kävelee sen taakse, eikä oikeastaan tarvitse edes koskea tammaan, niin se kävelee koppiin taluttajan perässä.
 
Oriasemalla oltiin puoli kolmen aikaan. Jouduttiin ihan hetki odottamaan, että edellinen tamma vietiin varsan kanssa pois tutkimuspaikalta, ennen kuin otettiin Grazi ulos kopista. Heidi talutti Grazin pakkopilttuuseen, jonne se käveli suoraan. Sitten päästiinkin itse asiaan.


90vrk ultran pysäytyskuva
 
Sikiö osui melkein heti kuvaruudulle. Voi että oli ihana nähdä, että se on vielä mukana ja elossa! Sikiö oli niin iso, että se ei mahtunut kuvaruudulle kokonaan. Välillä se katosi ruudulta kokonaan, kun se potkaisi ja lähti lillumaan sikiönesteessä. Napanuora näkyi ohuena viivana ja ilmeisesti myös sikiön kylkiluutkin vilahtivat kuvassa, mutta minulta se meni ohi. Mustan alueen pitäisi olla sikiönestettä ja vaalea alue taas esim. kohdunseinää ja sikiötä. Harmittaa, kun ei otettu videota ultrasta, siinä olisi hyvin näkynyt sikiön liikkuminen.
 
Maaningan oriaseman sivuilla (lähde) on suomennettuna sikiön vaiheita. Siellä ei ole mitään 90vrk kohdalla mainittuna, mutta 60vrk kohdalla sikiön tulisi jo muistuttaa hevosta, sikiö on noin hamsterin kokoinen ja iho on ohut ja läpikuultava. Luurangon osat näkyisivät jo tässä vaiheessa ultraäänellä.
 
Seuraava kohta oli 100vrk, jolloin sikiön paino olisi jo noin 0,5kg ja karvapeitteen kehitys olisi alkanut. Nythän ollaan jo lähempänä tuota 100vrk, kuin 60vrk, joten sikiö on varmasti jo huomattavasti isompi kuin hamsteri.
 
Täällä on kuvitettu sikiön vaiheet. Tekstit ovat englanniksi, mutta ainakin minä ymmärsin mitä kunkin kuvan alla oli kirjoitettu. 80vrk kohdalla on sanottu, että niska suoristuu, sukupuolen voi tunnistaa ja sikiö on maaoravan (chipmunk) kokoinen. 100vrk kohdalla on taas mainittu, että sikiö olisi kuuden viikon ikäisen kissanpennun kokoinen. Huuliin on tullut jo hieman karvaa ja korvat alkavat "irtautua" päästä, mutta ne ovat vielä kaartuneet eteenpäin (curled forward).
 
En oikein aluksi edes hahmottanut mitään selvää muotoa kuvassa, mutta kun Heidi näytti miten varsa saattaisi kuvassa olla, niin hahmotin sitten itsekin mahdollisen varsan muodon. Tässä alla on siis meidän visiomme tästä ultran pysäytyskuvasta.
 
Meidän visio siitä, mitä ultrassa näkyy.

Nytpä sitten saadaan seuraavat ulkoiset elonmerkit varsasta vasta, kun tamman maha alkaa kasvaa ja varsan potkut rupeaa näkymään ulospäin. Enää noin 8kk jäljellä, mikä tuntuu tällä hetkellä ikuisuudelta, mutta kyllä tämä on niin odotettu varsa että täytyy vain jaksaa odottaa. Päivittelen sikiön vaiheita tänne myöhemminkin ja etsin lisää tietoa aiheesta. Seuraavaksi meillä on kuitenkin virusaborttirokotuksen vuoro. Rokotukset oli ajoitettu 5kk, 7kk ja 9kk, eli 3kpl yhteensä. Ensimmäinenhän olisi kahden kuukauden päästä. Lisäksi kuukausi ennen varsomista olisi rokotus influenssaa ja jäykkäkouristusta varten. Grazilla on itseasiassa muistaakseni lokakuussa muutenkin rokotus, joten siihen samaan syssyyn sitten virusaborttirokotus. Jos ne voi antaa kerralla.. täytyy tutkia asiaa tässä lähemmin.

2 kommenttia:

 1. Hienoa, että kaikki etenee hyvin! Muistan niin elävästi itsekin kuinka viime syksynä jännättiin ultraamista. Kyllä meille laitettiin tuo ensimmäinen EHV 1,4 herpesrokote ("virusabortti") samalla kertaa kuin influenssarokote.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiva kuulla et ne vois laittaa samalla ja ei tarvita siis mitään erikoisjärjestelyitä. Pitää lähempänä lokakuuta sitten soitella eläinlääkärille asiasta :)

   Teidänkin varsa vaan kasvaa ja kasvaa! Ja hän on niin hirmuisen suloinen :)

   Poista