lauantai 29. kesäkuuta 2019

165. Edistystä sileällä

Kuva ratsastuksesta kesäkuun puolivälistä
Kun kenttä suli ja saatiin pitävät pohjat esille, niin päästiin Fasun kanssa paremmin liikkeelle. Fasu on ollut hyvin nöyrä ja minulla on sellainen fiilis, että se haluaa miellyttää ihmistä. Se rakastaa sitä, että sen kanssa touhutaan ja se tulee usein notkumaan tarhan tai laitumen aidalle, kun se näkee ihmisiä. Fasun käytös joka tilanteessa on niin miellyttävää, että sen kanssa tekee mieli mennä ja tehdä kaikkea mahdollista. Tässä alkukesästä on keretty käydä jo yksin maastossa, pellolla laukkaamassa, maneesilla tutustumassa, hypätty vesimattoa ja käyty uittamassa.  En osaa sanoa asiaa, mikä ei tämän nuoren kanssa onnistuisi. 
Fasu on liikkunut 0-3 kertaa viikossa. Mitään kummempia tavoitteita ei ole ollut ja sen kanssa on tehty ihan perustyöskentelyä. Keväällä hankaluuksia tuotti eteenpäinpyrkimyksen puuttuminen. Kerta kerralta Fasu liikkui paremmin, kun se alkoi saamaan voimaa sekä tottui ratsastajaan ja ohjastuntumaan. Laukkaamisen aloituksessa otimme avuksi toisen hevosen ja menimme kentällä ravia ja laukkaa tarhakaverin perässä. Näin Fasu sai vähän vetoapua ja päästiin ensimmäiset laukkakierrokset ja laukkaympyrät menemään niin, että olin vain kevyessä istunnassa ja annoin Fasun kulkea kaverin perässä. Samalla se sai tuntumaa siitä, millaista on laukata ratsastajan kanssa kaarteita. 


Maastot aloitettiin myös tarhakaveri turvana. Ensimmäisellä kerralla pelkkää käyntiä ja seuraavalla kerralla jo ravia ja laukkaa. Meidän maastot pitäisi olla Fasulle tuttuja, sillä se on käynyt maastoreiteillä ja pelloilla jo maitovarsasta asti. Tietysti asia on aivan erilainen, kun selkään laitetaankin ratsastaja ja lähdetään ratsain maastoon. Fasu on kuitenkin ollut niin luottavainen ja rauhallinen, että ollaan jo laukkailtu maastossa yksin. Pellolla käytiin tämän viikon maanantaina tarhakaverin kanssa ja otettiin ensimmäiset rauhalliset peltolaukat. Muutama temppu sieltä tuli ennen raviin ja laukkaan siirtymistä, mutta ärähdys riitti ja matka jatkui ilman kekkuiluja. Jäi super hyvä fiilis, kuten aina kun tämän hevosen kanssa tekee jotain. 

Kuva ratsastuksesta kesäkuun puolivälistä

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että ravi ja laukka etenevät kentällä hienosti. Fasu on rennoimmillaan, kun se on yksin kentällä. Toisten hevosten kanssa, sillä menee hieman pidempään rauhoittua ja hakea ohjastuntumaa. Se kulkee ajoittain super hienosti, mutta kyllä siitä huomaa, että se on nuori eikä jaksa keskittyä pitkään. Ratsastukset kestävät ajallisesti 15-30min, eli askellajit mennään hyvin lyhyesti läpi. Joskus ei laukata ollenkaan ja joskus käydään vain kävelemässä maastossa. Menen paljon kevyessä istunnassa ja en ole ottanut Fasun kanssa harjoitusravia tarkoituksellisesti. Nuori hevonen saa liikkua hyvin vapaassa muodossa niin halutessaan ja menen yleensä melko pitkällä ohjalla. Toukokuussa Fasu alkoi itse hakea tuntumaa ja laskea päätään. Välillä on ongelmana, että Fasu painuu liiankin alas ja se muuttuu tyhjäksi edestä. Tätä joutuu korjaamaan pyytämällä eteen. En kuitenkaan koe, että se on suuri ongelma tällä hetkellä. Tätä voidaan lähteä korjaamaan ensi vuonna. Nyt opetellaan vaan liikkumaan eteen, hidastamaan pyynnöstä, kehittämään tasapainoa, ja kääntymään ulkoavuilla. Kaikki muu mitä Fasu oppii tai tekee on vain iso plussa. Tasaista tuntumaakin meidän pitää vielä hakea, mutta uskon että sekin tulee aikanaan. 


 


Esteitäkin on jo kokeiltu muutamaan otteeseen. Ristikkoa ja minipystyä vesimaton kanssa. Ylempänä on videot molemmilta kerroilta. Fiilis oli mahtava. Olen niin fiiliksissä tästä harrastuksesta ensimmäistä kertaa vuosiin. Nyt minulla on vuosien jälkeen hevonen, jonka kanssa päästään varmasti treenaamaan tulevina vuosina tavoitteellisesti. Kesällä varmasti jatketaan nyt samalla tavalla 0-3 kertaa liikutusta viikossa. Tässä olisi ajatuksena jopa opettaa Fasu ajolle, kun tallilla olisi kärryt joita saisi lainata. Siinä olisi vielä yksi liikutuskeino lisää. Syksyn ja huonojen kelien tullessa Fasu saa huilia. Varsinkin, kun meillä ei ole maneesia ja nuorelle hevoselle on annettava lomaa jossain vaiheessa, jotta se ei kyllästy kokonaan. Tähän asti kuitenkin näyttää siltä, että Fasulla on aina intoa lähteä hommiin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti