maanantai 21. elokuuta 2017

134. Tukkijalka

Epäonnea meille pukkaa, kun molemmat hevoset omalla tavallaan vaativat paikkausta. Lauantai aamuna Fasun etujalka oli todella turvoksissa. Ei tietoa mitä siihen on käynyt ja milloin. Ollaan mietitty potkua, kolhua, ampiaisen pistoa ja jopa käärmeen puremaa. Olin itse juuri hyppäämässä Tampereen junaan lauantaiaamuna, kun tallilta soitettiin Fasun jalasta. Soittelin sitten edes takaisin päivystävälle eläinlääkärille ja tallille. Tultiin siihen tulokseen, että kipulääkettä naamaan sekä kylmäystä ja katsellaan miten homma lähtee kehittymään. Ei lähdetty tuossa vaiheessa klinikalle kuviin vielä, kun Fasu kuitenkin laittoi painoa jalalle. 


Pääsin tallille lauantaina vasta ilta kahdeksan maissa, koska oltiin hakemassa Tampereelta meille uutta autoa. Illalla vielä kylmäiltiin jalkaa ja tutkisteltiin sitä muutenkin. En kuitenkaan nähnyt muuta kuin kolme pientä pistemäistä "rupea" tuossa ylemmän patin kohdalla. Turvotus ei ollut laskenut.

Eilen, eli sunnuntaina menin tallille aamupäivällä. Otettiin Fasu talliin ja huomattiin, että yksi pistemäinen rupi/haava märki vaaleankeltaista sakkaista mätää ja kirkkaampaa nestettä. Sitä tuli aika paljon, kun painoin haavan ympäriltä. Tämän jälkeen kylmäiltiin jalkaa ja pestiin haavakohta betadineliuoksella. Kylmäsin jalkaa vielä mukana olleilla geenipusseilla, jotka laitoin liimapintelillä Fasun jalkaan kiinni. Alemmassa kuvassa näkyy alin haavakohta, joka märki. Soitin samalla myös päivystävälle eläinlääkärille, joka sanoi että voi aloittaa penicillinkuurin. Pistettiin Fasua karsinassa ja eipä Fasua hirveästi hätkäyttänyt pistäminen.

Tästä näkyy polven yläpuolella oleva haava, josta sitä mätää tuli ulos.
Ylempänä näkyy toinen pistemäinen haava/rupi.
Sunnuntaina kävin tallilla myös illalla. Pistin Fasua ensimmäistä kertaa itse ja homma oli yhtä helppoa kuin aamulla. Kylmättiin taas letkulla ja puhdistettiin märkivä kohta. Laitoin myös kylmäyspatjan Fasun jalkaan joksikin aikaa. Turvotus oli laskenut alaspäin. Eli yläosa rupesi olemaan sula ja alaosaan (eli etupolven alapuolelle) oli alkanut kertyä turvotusta. Myöskin polvi oli minun mielestäni turvonnut enemmän.

Grazi otettiin sisälle ja huomattiin, että sillä on kankussa kaksi haavaa. Ne näki paremmin, kun siirsi häntää pois edestä. Ne näyttivät röpelöisiltä viiltohaavoilta, joten en tiedä mitä tamma on puuhaillut ne saadakseen. Onko sitten piehtaroinut jossain ja satuttanut peffansa vai onko ne tapelleet toisten tammojen kanssa. Kuitenkin haavojen puhdistus ja laitoin päälle rasvaa. 

Tänään menin aamulla tallille ja jälleen kerran pistos sekä haavan puhdistus. Tänään näytti jo siltä, että mätää ei enää tullut ulos kun vähän kokeilin puristaa haavan ympäriltä. Sitä oli kuitenkin valunut haavasta, sillä jalkaa pitkin oli valunut jotain eritettä. Laitoin Fasulle kylmäyssuojan jalkaan ja syötteli sitä ulkona. Tallinomistaja lupasi pistää illalla ja kylmätä jalkaa. Fasu saa kyllä taas hirveän kasan kehuja, sillä kaikki mitä sen kanssa on viikonloppuna jouduttu tekemään on onnistunut ongelmitta. 

Ota se pois!

Eilen turvotti niin paljon, että tarrat ei meinannu mennä kiinni. Nyt ne meni helposti kiinni. 
Grazin haavat näyttivät jo paremmilta. Kyllähän se vähän turvottelee haavojen ympäristöstä, mutta ne ovat alkaneet rupeutua. Toivotaan, että puhtaana pitäminen riittää ja ei tarvitse sillekin aloittaa penicillinkuuria.. 

Molempia siis nyt seuraillaan ja tarvittaessa kiikutan Fasun klinikalle ja Grazista informoin eläinlääkäriä, jos näyttää siltä että haavat tulehtuu. Toivottavasti kumpaakaan ei tarvitse tehdä :)1 kommentti: