perjantai 22. toukokuuta 2015

13. Siellä se varsanalku näkyy!

Olipa ihana uutinen eilen, kun käytiin oriasemalla tiineystarkastuksessa. Tamma on nimittäin kantavana! Eilen olikin suhteellisen pitkä tallipäivä 9-18, eli kahdeksan tuntia. Löytyi kyllä tekemistä melkein koko ajaksi.
 
Teimme myös muuton kaupungista maalle eilen. Kävin jo seitsemän aikoihin tallilla viemässä hevosia ulos, jonka jälkeen pistäydyin kotona ja suuntasin tallille takaisin yhdeksäksi. Yhdeksän jälkeen minun piti myös soittaa oriasemalle ja kysyä eläinlääkärin aikatauluja. Yleensä aika on ollut yhden maissa, joten olin sen takia tallilla jo hyvissä ajoin, jotta kerkeäisin siivoamaan, ratsastamaan ja pakkaamaan. Nyt aika oli kuitenkin vasta puoli viisi, joten edessä olikin äkkiä seitsemän tuntia tallilla oleilemista. Ajatuksenani oli, että olisin vienyt tamman uudelle tallilla oriasemalta palatessamme, mutta nyt kun sinne meno oli niin myöhään, en tohtinut jättää tammaa kaupunkiin kun muutkin hevoset olivat lähdössä toiselle tallille aamupäivällä.
 
Niinpä ensin vähän tavaroiden pakkaamista, jossa minulla meni puolitoista tuntia. Kun kaikki tavarat harjoja ja ratsastuskamppeita mukaan lukematta oli survottu autoon ja traileriin niin otin tamman sisälle ja käytävälle, jotta saisin tehdä sille tehopuunauksen. Siistin myös ylikasvaneen ratsutukan. Muuten olen ihan tyytyväinen jälkeen, mutta se näyttää hieman liian saksitulta. Grazi ei kuitenkaan ollut kovin yhteistyöhaluinen nyppimisen suhteen, joten harja jäi turhan paksuksi lähempää tamman korvia.

Vertailukuvaa
Tehopuunauksen jälkeen kävin vielä ratsastamassa maneesissa noin tunnin ajan. Maneesiin me ei nyt sitten kesällä tulla pääsemäänkään, jos ei sitten trailerilla lähdetä liikkeelle. Menin ihan vain käyntiä ja ravia tosi kevyesti. Muutama kierros laukkaa molempiin suuntiin, mutta hevonen tuntui vähän nihkeältä laukan suhteen, joten en sitten turhaan patistanut häntä. Ratsastuksen jälkeen loimi niskaan, suojat jalkaan, viimeiset tavarat autoon ja heppa traileriin. Kello oli ehkä kaksitoista, kun lähdimme tallin pihasta. Piipahdin matkalla kaupassa ostamassa ruokaa, sillä vielä oli monta tuntia ennen oriasemalle pääsemistä.

Grazi matkusti tosi hyvin. Kunhan muistaa vaan ottaa vasemmalle kääntymiset rauhassa, niin tamma ei turhia stressaa. Käytiin perille saapuessa tiputtamassa kuljetussuojat talliin ja siitä matka jatkuikin suoraan tarhaan. Matkalla alkoi ikävä vesisade, mutta ei näyttänyt heppoja haittaavan kun pääsivät vähän nyhtämään vihreää ruohoa tarhassa.

Minulla oli edessä tavaroiden raahaus satulahuoneeseen. Tässä ihan kuvia havainnollistamaan tavaranpaljoutta. Sain kyllä monta tuntia kulumaan näiden tavaroiden järjestelemisessä.

Tässä ei ole kaikki.
Osa jäi vielä kameran ulkopuolelle ;)

Mahdutappa tuo määrä tähän kaappiin.
Mission impossible.

Pienellä järjestelyllä ja ylitse
pursuamisella onnistuu!
 
Kaappi ja sen sisältö.

 

Sitten tamman karsinan kuntoon laitto. Oikeastaan muuta ei tarvinnut tehdäkään kuin laittaa heinäverkko ja riimunnaruista kyhäilty loimiteline. Tamma sai ihanan ison ja valoisan karsinan tallin päädystä.


Neljän aikaan hain Grazin sitten sisälle. Se oli ihan rapainen, joten pikaharjaus oli paikallaan. Jälleen kerran suojitus ja loimitus reissua varten ja hevonen koppiin. Meillä meni vähän päälle 10 minuuttia ajaa oriasemalle. Pieni odottelu pihassa ja sen jälkeen heppa ulos kopista ja tallin puolelle ultraa varten. Pakkopilttuuseen tamma meni paremmin kuin viime kerralla.
 
Eläinlääkäri sanoi heti tuntevansa, että tamma on tiine. Kohdussa tuntui ilmeisesti joku kohouma. Monitoriin ilmestyi kuva, jossa olikin sitten pienenpieni varsanalku, eli tuo musta möykky. Olin kuulevinani, että tämän alkiorakkulan koko olisi ollut 1,4cm. Tämä on normaalin kokoinen alkiorakkula 15vrk ultrassa. Itse alkio on tuon alkiorakkulan sisällä. Kaksostiineyden vaaraa ei Grazilla ollut. Kaikki meni kyllä ihan yli odotusten tämän siementämisen kanssa, sillä tamma tuli tiineeksi ensimmäisestä siemennyksestä.


Seuraava katsaus varsa-asiaan on 2 viikon päästä, jolloin mennään toiseen ultraan. Tämä ultra tuo vähän lisäkustannuksia, mutta jos alkiorakkula jostain syystä katoaa tässä kahden viikon aikana, niin tamma keritään siementämään tälle kesälle vielä uudelleen. Jos jättäisin seuraava ultran 90vrk tiineydestä, niin eletään jo elokuuta ja uudelleen siementäminen tälle kesälle saataisi olla liian myöhäistä.
 
Olen niin onnellinen, että tamma saatiin tiineeksi. Täytyykin tässä alkaa laskemaan mahdollista laskettua päivää ja alkaa pitämään kirjaa päivistä. Mutta palaillaan näiden ultrakuulumisten kanssa sitten kahden viikon päästä, joko 7.6. tai 9.6., kun oriasemalla on eläinlääkäri käymässä.
 
Tajuaakohan tamma itse olevansa tiineenä? Kyllähän hormonitoiminta on varmaan hieman muuttunut. Täytyykin nyt seurata tarkasti sen käytöstä. Tallinomistaja sanoi sen olevan hieman normaalia seesteisempi ja arvelikin jo viime viikolla, että kyllä se muuten on kantavana. Oikeaan osui kyllä :)

4 kommenttia:

 1. Hienoa ettei tarvittu montaa siemennystä! Tutulla tamma taidettiin siementää, vaikka kuinka monta kertaa ja tuli useiden yritysten jälkeen tiineksi ja varsoikin. Mutta pidän peukkuja pystyssä, että alkio pysyy nyt mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, meni kyllä niin putkeen tämä alku kuin vain voi mennä :)

   Poista
 2. Vanhasta hoitohevosestani tiesi ilman ultraamistakin oliko kantavana vai ei. Tyhjänä ollessaan oli tosi äkäinen hoitaa ja säpäkkä ratsastaa, kantavana oli kiltti, rauhallinen ja laiskaakin laiskempi. Ei sitä enää toisen varsan jälkeen ultrailtu, kun niin hyvin näki tilan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, joillakin muuttuu käytös niin paljon. Meillä tosin ei kyllä olisi käytöksestä olisi pystynyt sanomaan kunnolla olisiko kantavana vai ei, vaikka tallinomistaja sanoikin että vaikuttaa niin seesteiseltä, että kyllä se taitaa kantavana olla :)

   Poista